Toimittaja: Anne-Maria Vainionpää

Video espanjalaisesta muistisairaasta balettitanssijasta kiertää ympäri maailmaa. Se on koskettanut miljoonia katsojia kyynelten partaalle.

Olen katsonut videon useita kertoja ja ollut joka kerran yhtä liikuttunut.

Videolla pyörätuolissa istuva nainen on hauras, kuin ihmisen kuori. Muistisairaus on rusikoinut hänen ulkoista olemustaan.

Nainen istuu kuulokkeet korvillaan. Joutsenlammen ensisävelet kuullessaan ballerinan silmissä välähtää epäusko. Sen jälkeen musiikki kuorii hänestä esiin baletin prima ballerinan, joutseneksi noidutun Odetten. Naisen olemus silmistä herkkiin ja kurinalaisiin kädenliikkeisiin syttyy nuoruuden paloon musiikin houkuttelemana.

Toisessa videossa 92-vuotias muistisairas nainen soittaa pianolla ilman nuotteja Beethovenin Kuutamosonaattia, Chopinin Poloneesia, Mozartia, Bachia, Beatlesia ja Simon and Garfunkel’n kuuluja teoksia. Naisen kuhmuraiset sormet tanssivat pianon koskettimilla. Musiikki herättää hänet siksi taiteilijaksi, joka hän oli voimansa vuosina.

Ludvig van Beethovenin syntymästä tulee näinä päivinä 250 vuotta. Hän oli aikansa musiikillinen ihmelapsi, jonka mestarillisimmat teokset syntyivät vasta säveltäjän kuurouduttua.

Sairaus herätti hänessä luomisvimman ja rohkeuden lähteä omalle säveltäjäpolulleen.

Musiikilla on kyky koskettaa ihmisen haurautta ja kutsua esiin rapistuvankin kehon sisälle vangittua vapaata mieltä. Se avaa ihmisen mieleen polkuja, joita sanat eivät tavoita, ja joita sairauskaan ei kahlitse.

Katsoin netistä otteita Mannerheim-ristin ritarin hautajaisista. Niiden yhteydessä soitettu Narvan marssi kosketti itsessäni jotain, mille ei ollut sanoja. Marssin hidas ja maailman turhuutta uhmaava tempo soitti sielussani ylisukupolvisia kieliä: heidän sotansa on minunkin sotani.

Surin ja itkin menneiden sukupolvien kyyneleitä. Surin heidän uhrauksiaan, itkin heidän usein sanoittamatta jäänyttä suruaan. Surin ja itkin ihmiselämän haavoittuvuutta.

Noiduttu Odette ei koskaan vapautunut joutsenen olemuksestaan, vaan joutui vaipumaan kuolemaan. Beethoven ei kuullut säveltämäänsä viimeistä sinfoniaa, eikä yleisön suosionosoituksia. Narvan marssi johdatti sankarin viimeiseen lepoon.

Musiikki sanoittaa sitä, mihin sanat ovat vajaita.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?