Toimittaja: Kari Kaulanen

Joskus kerrottiin tarinaa siitä, kuinka höperöitä (en ole varma, onko hullu-sanaa nykyisin soveliasta käyttää) kuljetettiin kärryillä hoitolaitokseen. Kertoja kuvasi matkan mutkia ja koukeroita ja kysäisi välillä kuulijalta: ”Pysytkö kärryillä?” Jos erehtyi vastamaan myöntävästi, sai kuulla jotain tyyliin ”Hyvä, kohta kärry on perillä”.

No joo, ei tuo oikeastaan liity varsinaiseen aiheeseen, mutta tulipa mieleen.

Oikeasti tarkoitus oli kirjoittaa siitä, kuinka usein tuntee oikeassa elämässä pudonneensa kärryiltä.

Aamurutiineihini kuuluu aamupuuron ja -kahvin ohella Ylen Aamun uutisten katsominen sekä Lapin Kansan ja Helsingin Sanomien – torstaina lisäksi Meän Tornionlaakson ja perjantaina Suomen Kuvalehden – näköislehtien lukeminen. Kaikkiaan media vie parisen tuntia – usein enemmänkin – arvokasta elinaikaani.

Mutta ei siinä vielä kaikki. Niiden jälkeen silmäilen vielä iltapäivälehtien verkkosivut. 

Niin sanotut klikkiotsikot menevät yli ymmärryksen vaikka tiedänkin, miksi niitä käytetään. Ne jättävät kertomatta varsinaisen asian, joka yleensä osoittautuu mitättömämmäksi kuin otsikko antaa ymmärtää. 

Esimerkiksi: Niljakas löytö omakotitalon kellarista. Kun klikkaa jutun auki, selviää, että kyseessä on pilaantunut peruna. 

Tai: Katsojat järkyttyivät BB-talon pudotuksesta. Järkyttyivät?

Yhtä paljon hämmästyttävät julkkisten somepäivitysten ja niiden kommentointien ”uutisointi”. Kuten: Julkkis 1 julkaisi kreisin kuvan uima-altaalla, julkkis 2:lta heti viiltävä kommentti. Sitten niin sanotussa jutussa kerrotaan mitä vitsikästä julkkikset 3, 4 ja niin edelleen ovat kommentoineet.

Erityisen tyhmäksi itsensä tuntee, kun lukee sellaisia otsikoita kuin Maailmankuulu urheilija sairastui koronaan. Yleensä kyseessä on joku amerikkalainen tai muu kaukaisen maan ja meikäläisittäin oudon lajin urheilija, josta en ole koskaan kuullutkaan.

Tai: Suosikkiräppäri kuoli 20-vuotiaana. Ja taas sama juttu, tuiki tuntematon, joskin liian nuorena kuollut. 

Kaiken huippua ovat jutut ”tunnettujen”, usein ulkomaalaisten sometähtien kuulumisista. Mutta ilmeisesti sometähti on ammatti siinä, missä joku muukin.

Ääähhh. Tätä menoa joudun kohta oikeasti jutun alussa kerrotun tarinan kärryille. Tai sitten olen vain tullut vanhaksi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?