Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Yhdysvaltojen presidentinvaalit olivat katsojasta riippuen jännitysnäytelmä tai tragikomedia, jota seurattiin ympäri maailmaa. 

Netti täyttyi pilailuista näytelmän viimeisen kohtauksen pitkittyessä. Yleisö kyllästyi huipennuksen odottamiseen. 

Ihmettelin, miksi olin koukussa kyseiseen aiheeseen. Aamulla ensimmäisenä, illalla viimeisenä klikkailin auki tuoreimmat tiedot ääntenlaskennan etenemisestä. En edes kehtaa paljastaa päivän aikana tekemieni klikkauksien määrää.

Kyllä, Yhdysvallat ovat yksi pallomme merkittävimmistä suurvalloista. Kyllä, Yhdysvaltojen presidentti on yksi vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Kyllä, se kuuluu yleissivistykseen. Mutta.

Yksi syy kiinnostukseemme on raadollisempi. On tirisevän jännittävää lukea, kuinka pitkälle Trump on tviiteissään valmis menemään. Meitä kiinnostaa lukea, kuinka ”hullu” Yhdysvaltojen nykyinen presidentti on. 

Me keittiöpsykologit – ja osa ammattilaisiakin – leimaamme presidentin vaikuttavalla listalla psykiatrisia epänormaalisuuksia. Diagnoosien tekeminen houkuttelee. Presidenttihän tuottaa itse tiedotusvälineille ja sosiaaliseen mediaan jatkuvana virtana materiaalia, mitä ei ole totuttu pitämään hyvien tapojen mukaisena saati presidentillisenä.

Niin herkullista kuin psykiatristen diagnoosien viljely onkin, se on epäeettistä ja samalla vaarallista. 

Keskittymällä presidentin mahdolliseen terveydentilaan jätämme huomioimatta poukkoilevan viestinnän takana olevan politiikan. Samalla on muistettava, että vaikutusvallastaan huolimatta presidentti ei ole suinkaan yksin päätösten takana.

Yhdysvalloissa taloudellinen eriarvoisuus on jatkanut kasvuaan. Varallisuuserojen kasvaessa myös poliittinen eriarvoisuus on lisääntynyt. Vauraus kanavoituu yhteiskunnalliseksi ja taloudelliseksi vallaksi. Vallan ytimen muodostaa itseään vahvistava etuoikeutettujen kehä, jossa taloudellinen, sosiaalinen ja poliittinen valta kietoutuvat yhteen.

Eipäs hurskastella: Kalevi Sorsa -säätiön raportin mukaan se mikä on totta Yhdysvalloissa, on totta myös meillä. 

Tutkijoiden mukaan kansalaisten epäluottamus poliittista päätöksentekoa kohtaan on yksi taloudellisen ja poliittisen eriarvoisuuden vakavimmista seurauksista. Väylä salaliittoteorioille ja populismille on auki.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?