Toimittaja: Minna Siilasvuo

Muoti kiertää ympyrää ja palaa aika ajoin takaisin suunnilleen samanlaiseen tyyliin, joka oli kuuma uutuus 30–40 vuotta sitten. Ihastelin sunnuntain juttukeikalla Pekanpään näytelmässä esiintyneen naisen kenkiä: todella kauniit!

Hän totesi, että sellaiset kengät – ja leninki – olivat herrasväen muotia torpparilain tulemisen aikaan noin sata vuotta sitten. Nyt ne ovat muotia taas, ehkä kolmatta kertaa näytelmän tapahtuma-ajan jälkeen.

Jos muoti-, tyyli- ja laatutietoisella ihmisellä olisi vain kylliksi säilytystilaa, hän voisi keikkua vaahtopäänä muodin aallonharjalla vuodesta toiseen vain kaivelemalla kaappejaan.

Muutamaa päivää aikaisemmin olin haikaillut menneitä aivan toisesta syystä. Kävimme mieheni kanssa hoitamassa asioita hänen kotikonnuillaan Äkäslompolossa. Saimme asiat kuntoon, kylästelimme ja lopuksi menimme retkipäivän kunniaksi ravintolaan syömään.

Ravintolassa oli paljon nuoria perheitä syömässä. Uusi sukupolvi, uudet kujeet. Lapsia oli paljon, samoin meteliä. Meidän vanhusten mielestä korviavihlovaa meteliä.

Meidän hiljaisessa pöydässämme tunnelma oli kaksijakoinen. Toisaalta oli mukavaa nähdä, että ihmiset viihtyivät ja perheen pienimmätkin olivat päässeet mukaan viettämään rentoa perjantai-iltaa vanhempiensa kanssa.

Toisaalta me olisimme kaivanneet sellaista rauhaa, että olisimme voineet keskustella vaimeasti. Niin hiljaa, ettei naapuripöytiin olisi kuulunut kuin korkeintaan epäselvää muminaa.

Sukupolvien kuilu repesi railona edessämme.

Siinä syödessämme olosuhteitten pakosta ääneti minulle tuli mieleen lapsuusmuisto, Maxwell Smart, salainen agentti 86.

Hänen käyttämänsä kenkäpuhelin, joka nauratti 1960-luvulla niin lapsia kuin aikuisiakin, on tullut takaisin muotiin. Tosin sitä ei pidetä enää kengässä vaan taskussa. Mukana joka tapauksessa, ja siihen maailmanaikaan se oli todella ihmeellistä.

Maxwell Smartilla oli toinenkin loistelias apuväline, jonka soisin tulevan takaisin. Kun hän halusi puhua ravintolan pöydässä salaisuuksia pomonsa kanssa, hän painoi nappia ja pöydän ylle laskeutui läpinäkyvä, äänieristetty kupu.

Se ratkaisisi näinä päivinä yksityisyyden tarpeen lisäksi toisenkin ongelman. Kupu olisi kerrassaan mainio koronasuoja!

Jään toiveikkaana odottamaan, seuraako joku ravintola kohta Maxwell Smartin jälkiä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?