Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Katselin aikoinaan lasteni kanssa aikuistakin mielikuvitusta viihdyttänyttä tv-sarjaa Sätkyjä ja tärinöitä. 

Lapsille sarja oli ehkä hieman pelottava, mutta aikuisille sen oivaltava huumori ja terävät kommentit olivat yhteisen satuhetken parasta antia.

Sarjan jokaisessa osassa pelottava Grizzly-setä touhusi aluksi elokuvateatterissa lemmikkihämähäkkiensä kanssa. Toukat kuhisivat. Ilmapiiri oli hyytävä. 

Siitä päästiin varsinaiseen tarinaan. Se kätki kauhukertomuksen sisään jonkin moraalisen opetuksen.

Ensin tulivat fake news, nuo vaihtoehtoiset faktat. Musta on valkoista, valkoinen mustaa – tai jotain sinne päin. Koronapandemia on WHO:n salajuoni, eikä tautina kovin kummoinen. Ilmasto on fine, ja kaikilla on kivaa.

Ei mitään uutta auringon alla. Luin jo lapsena sadun keisarin uusista vaatteista. Kaikki näkivät saman ilkosillaan kekkaroineen keisarin, mutta vain lapsella oli rohkeutta sanoa ääneen näkemänsä. Aikuiset piiloutuivat itsepetokseen.

Orwellin Vuonna 1984 pakottaa meidät jälleen hyytävään elokuvateatteriin. Samainen itsepetos ja ”kaksoisajattelu” saavat romaanissa askel askeleelta yhä irvokkaampia piirteitä. Ihminen näkee yhtä, mutta uskoo toista. Talvemme muuttuvat syksyiksi, mutta ilmasto ei lämpene. Lopulta Totuusministeriö väärentää historian vastaamaan paremmin maan valtaapitävien etuja.

Istumme kylmissämme hyytävässä elokuvateatterissa. Lienee paljon puhuvaa, kun kuulujen Oxfordin sanakirjojen kustantaja valitsi vuoden 2016 sanaksi totuudenjälkeinen. Seuraavana vuonna kyseisen kunnian sai sana valeuutinen.

Jos aiemmin kyseessä oli yksittäisten valheiden vuolas virta, kyyti on nyt astetta kylmempää. QAnon oli alkujaan yhdysvaltalainen liikehdintä, joka ulottaa lonkeronsa meillekin. 

Se on harhainen ääriliike tai jopa kultti, joka haastaa nykyisen yhteiskuntajärjestelmämme vaarallisin ja valheellisin perustein. 

Sen voima perustuu salaliittoteorioihin ja taitavaan sosiaalisen median käyttöön. Psykiatrian termein kyseessä on patologinen joukkopsykoosi.

Olemme pakotetut istumaan globaalissa elokuvateatterissa ja katsomaan, kuinka lemmikkihämähäkit kutovat valheiden verkkoa. Toukat kuhisevat. Ilmapiiri on hyytävä. 

Kuka laittaa valot päälle ja pyytää Grizzly-setää poistumaan?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?