Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Elämässä varmaa ovat vain kuolema ja verotus totesi Benjamin Franklin. Rakkaus puolestaan on ikuista. Kohde vain vaihtelee. Samaa voi sanoa verotuksesta: sumerilaisten suolaverosta eurooppalais-venäläisen partaveron kautta omaan yleisradioveroomme.

Verotus painii siis samassa sarjassa kuoleman ja rakkauden kanssa. Eikä mikään ihme, herättäähän se valtavasti intohimoja, paljastaa verottajan pohjattoman mielikuvituksen ja verovelvollisen nokkeluuden. Tähän kun lisätään verotukseen usein liitetty ryöväämisen sivuvivahde, ollaan elämää suuremman äärellä.

Kissa ja hiiri -leikissä toinen yrittää kerätä rahaa. Toinen valittaa, ettei se ole hänen kohdallaan reilua.

Ei ole mitään uutta auringon alla. Mooses oli historian ensimmäinen veropakolainen. Taannoiset finanssikonserni Nordean toimet veroparatiisitoiminnan välikätenä eivät kestäneet päivänvaloa. Oma Nallemme pahoitti mielensä verokarhun kämmenistä ja siirsi kirjansa Ruotsiin. Portugali houkutteli aikaisemmin eläkeläisiämme verovapaudella.

EU on julkaissut kunnianhimoiseksi luonnehditun veropaketin osana tulevien vuosien verotusohjelmaa. Unioni on haasteen edessä, sillä jäsenmailla on omat verotusoikeutensa. Se mahdollistaa verokikkailun myös Unionin sisällä. 

Paketin keskiössä ovat verotuksen oikeudenmukaisuus ja sen yksinkertaisuus. Oikeudenmukaisempaan verotukseen tähdätään tehostamalla veronkierron torjuntaa, hillitsemällä epäreilua verokilpailua ja lisäämällä verotuksen avoimuutta.

Nykyjärjestelmän sallimia norsun mentäviä aukkoja voivat olla kansainväliset yritysjärjestelyt ja konsernien sisäinen siirtohinnoittelu, jotka mahdollistavat laillisen ryöstämisen – korkeamman veroprosentin mailta ja niiden kansalaisilta konsernien emoyhtiöiden taskuihin matalamman verotuksen maissa. Siirtohinnoittelun kautta kansainväliset konsernit pystyvät kirjanpidollisin kommervenkein päättämään, missä maassa yrityksen tulot on edullisinta verottaa.

Finnwatchin raportin mukaan Suomi menettää vuosittain 430–1400 miljoonaa euroa yritysten aggressiivisen verosuunnittelun vuoksi.

Meillä hallitus viilaa parhaillaan ensi vuoden tulo- ja menoarviota. Siinä on liki 11 miljardin euron alijäämä. Kansan on hyvä toivoa verokarhun painivan myös norsujen kanssa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?