Toimittaja: Kaisu Niska

Tunnustan tyhmyyteni. Valtiovarainministeriö on esitellyt ratkaisuehdotuksiaan työllisyyden lisäämiseksi. Minun mielestäni ehdotus on varsin kummallinen. Se ei käy järkeeni.

Tiedän lapsena, hieman päälle kymmenvuotiaana, esittäneeni ratkaisua työttömyyteen siten, että eläkkeelle pääsisi jo viisikymppisenä. Sain sillä vanhemmilleni aikaan hyvät naurut ja naurattaahan tuo itseänikin, sillä nyt olisin mielipiteineni ollut jo pian kymmenen vuotta eläkkeellä.

Ehkä se oli sentään liioittelua, en minäkään halunnut viisikymppisenä eläkkeelle.

Mutta en edelleenkään ymmärrä, miten eläkeiän nostaminen ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan rukkaus auttaisi parantamaan työllisyyttä.

Kuinka monta työpaikkaa syntyy siitä, jos minä jatkan töitäni vielä 65 vuotta täytettyäni? 

Ei ainakaan Ylitorniolle yhtään. 

Päinvastoin, luultavasti joku innokas toimittajanplanttu odottaa jo nyt jossain kieli pitkällä ja vyön solkea kiristäen, että kohta tuo vanha horisko pomppaa eläkkeelle ja minä saan töitä.

Ikävä kyllä, se eläkkeelle pomppaaminen vaikuttaa siirtyvän yhä kauemmaksi.

Täytyy tunnustaa myös se, että niin mukavaa kuin onkin tavata ihmisiä ja käydä juttukeikoilla siellä sun täällä, ja tietysti myös kirjoittaa, oi, minähän rakastan kirjoittamista, niin sittenkin...

Sittenkin tunnen joskus kropassani, että en todellakaan ole enää kaksivitonen, en edes alle viisikymppinen, eikä pääkään toimi enää samalla tavalla kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

Väsymys tulee helpommin.

Yhä useammin mietin, mitä olinkaan aikeissa tehdä, tai jopa – minne olinkaan menossa! Tätä tapahtuu erityisesti autolla ajaessani varsin usein. 

Olen kyllä helpotuksekseni kuullut, että en ole ainoa, joka joutuu yllättäen miettimään noita asioita, mutta toisaalta – ne kohtalotoverit taitavat olla ikätovereitani?

Entä sitten, jos eläkeikää todellakin nostetaan? 

Kuinka me, jotka jo tälläkin hetkellä ainakin ajoittain haaveilemme eläkepäivistä, jaksamme ahertaa työssä vielä useita vuosia? Ja missä kunnossa olemme sitten, kun vihdoin pääsemme eläkkeelle?

Olemme kuitenkin maksaneet eläkevakuutusmaksuja koko työuramme ajan, mutta pääsemmekö ikinä nauttimaan eläkkeestä?

Kuinka monesti olenkaan kuullut sanat ”työ haittaa harrastuksia”.

Eläkkeellä olisi aikaa, vaan onkohan enää kuntoa?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?