Toimittaja: Kaisu Niska

Elämme elokuun alkua, mutta kesä ei ole vieläkään ohitse. Voimme laulaa niinkuin Mamba, ”vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä...” sillä ainakin tulevan viikonlopun sääennuste näyttää suorastaan helteiseltä myös Tornionlaaksossa.

Kesävaatteita ei siis kannata vielä siirtää pois syys- ja talvivaatteiden tieltä.

Mutta eihän minun ollut tarkoitus kirjoittaa kesästä ja säästä, vaan kysyä teiltä, lukijat, kuinka moni luottaa autoillessaan navigaattoriin? 

Kun lähdet reissuun etkä tiedä, missä määränpääsi tarkalleen on, hankitko kartan vai kuunteletko ”tädin” ohjeita navigaattorista?

Minä olen luottanut navigaattoriin, mutta tällä hetkellä testailen sen toimivuutta ihan tutuissa ympyröissä. Nimittäin viime viikonloppuna juttukeikallani kävi niin hassusti, että navi sekosi. 

Onneksi minä itse tiesin, minne olin menossa. Jos en olisi tiennyt, olisin ollut hukassa, liekö olisin löytänyt määränpäähän ollenkaan. Ainakin olisin mennyt sinne toista kautta kuin mitä nyt menin.

Kuinka sitten olin pistänyt navin päälle, jos tiesin, minne menen? Ihan vain varmistaakseni, etten vauhdilla pudottele ohi nimenomaisen tienhaaran.

En pudotellut, kun näin tienviitan, mutta – jos olisin totellut navigaattoria, se olisi ohjannut minut kääntymään jo ihan toisesta tienhaarasta.

Siinä vaiheessa sanoin sille, ”höpönlöpön”, ja jatkoin matkaani. Sitten käännyin siitä, mistä pitikin kääntyä.

Ja mitä sanoi navi? 

”Jatka reitille.” 

”Jatka reitille.”

”Jatka reitille.”

”Olepas nyt hiljaa, mie olen reitillä”, vastasin ja suljin mokoman jankuttajan.

No, tuolle navigaattorin sekoamiselle voi kylläkin olla syynä se, että määränpäähän oli mahdollista päästä toistakin reittiä. Tiedä sitten, kuinka kiemurainen ja huonokuntoinen se tie olisi ollut; mielestäni ajoin kuitenkin suorinta ja parasta tietä.

Tästä navigaattorin ohjeistuksesta kertoessani sain kuulla eräältä henkilöltä kokemuksen, miten navigaattori oli opastanut ambulanssikyytiä kymmeniä kilometrejä väärään suuntaan. Kuskille oli sanottu, että kyllä navigaattori ohjaa oikeaan paikkaan.

Onneksi sillä kertaa ei ollut tulenpalava kiire, mutta entäpä jos niin olisi ollut? 

Pistää miettimään, mitä kaikkea voikaan tapahtua, jos luotamme sokeasti tekniikan ihmeisiin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?