Toimittaja: Minna Siilasvuo

”Ilmojen halki käy lentäjän tie ylitse maan ja veen. Hopeahohtoiset siivet mun vie määrääni kaukaiseen...” Lentäjän valssi maalailee korean kuvan lentämisen riemuista, eikä aivan syyttä.

Minulla oli viime viikonloppuna uskomaton onni – kiitos, Arvi! – päästä tarkastelemaan kaunista jokilaaksoamme lintuperspektiivistä. Melkein omin siivin ja ehdottomasti omin silmin.

Svansteinissa järjestetty riippuliitotapahtuma nosti sinitaivaalle kymmeniä liitäjiä, jotka eivät anna pitkienkään matkojen hyydyttää harrastustaan. Kerran kokeiltuani uskon ymmärtäväni, miksi.

”Suuri on ilmojen äärettömyys, lentäjä tuntee sen. Lentäjän osa on yksinäinen keskellä vaarojen. Tuuli käy vastaan tai myötäiseen, minkäs teen, minkäs teen? Onneeni luotan, ja lintuain varmasti ohjailen vain.”

Tuota tunnetta ei todellakaan saavuta nousemalla valtavaan teräslieriöön, joka kiidättää ihmisiä maailman ääriin. Matka taittuu, mutta sen eteneminen ei tunnu juuri miltään.

Nykyään ollaan jo kaukana vuonna 1452 syntyneen Leonardo da Vincin ensimmäisistä siipikokeiluista. Hän haaveili lentämisestä ja suunnitteli useita lentämiseen tarkoitettuja laitteita kuten helikopterin ja – totta tämäkin – riippuliitimen. Useimpia keksinnöistä ei tosin voitu toteuttaa 1400- ja 1500-lukujen tekniikalla.

Moni asia on muuttunut myös siitä 90 vuoden takaisesta ajasta, jolloin amerikkalainen Charles Lindberg nousi valtavaan kansansuosioon lennettyään yksin New Yorkista Pariisiin. Hänen palattuaan New Yorkiin kaduille kokoontui juhlimaan neljä miljoonaa ihmistä. Koko Suomi!

Lentäminen on noista vuosikymmenien ja -satojen takaisista päivistä menettänyt sadunomaisen hohteensa lähes kokonaan. Riippuliidon harrastajat kuitenkin tietävät, millaiselta liitäminen äänettömästi, ilman moottoria tuntuu. Melkein siltä, kuin omissa olkapäissä olisi siivet.

”On uljasta yksin liitää yllä pilvien, kuin nuori kotka kiitää lintu hopeinen”, lauletaan Lentäjän valssissa. Riippuliitimen värikkäät siivet eivät rajaa lintujen väriä hopeaan. Kyseessä on paremminkin värikkäitten, mutta hiljaisten papukaijojen parvi.

Juttu Svansteinin riippuliitotapahtumasta ei mahtunut tähän lehteen, mutta sen aika on ensi viikolla. Sillä välin voi vaikka haaveilla lentämisestä nuorille kotkille sopivalla tavalla.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?