Toimittaja: Idalotta Nousiainen

Kuka on keksinyt, että suklaajäätelö on hyvää? Fakta on, että useimmat suomalaiset pitävät suklaasta ja vielä useammat jäätelöstä. Suomessa syödään enemmän jäätelöä kuin muualla Euroopassa.

Jokainen suomalainen vetää vuodessa noin 13 litraa jäätelöä. Jos sitä syötäisiin vain kesällä, pitäisi syödä litran paketti viikossa, jotta pysyttäisiin vauhdissa. Ja jos totta puhutaan, lapsuudessani meni helposti useampikin litra viikossa, kun mummo piti huolta tarjoilusta.

Mummo ei niinkään välittänyt suklaa-, mansikka tai rocky road -jäätelöistä, eikä niin ikään uutuuksista ja milloin minkäkin piirakan makuisesta jäätelöstä. Ja mitäpä sitä turhaan hyväksi koettua vaihtamaan. Moni suomalainen varmaan myöntää, että vaniljajäätelö ja tuoreet mansikat ovat vastustamaton herkku.

Kun vietin serkkujen kanssa kesiä mummolassa, lempiherkkumme oli vähän sulanut vaniljajäätelö, johon sekoitettiin kaakaojauhetta niin, että siitä tuli ikään kuin kaakaopehmistä. Annos viimeisteltiin värikkäillä strösseleillä. Se oli kuitenkin mielestäni kaukana vähän ällöttävästä ja vetisestä suklaajäätelöstä. 

Suklaata meillä Suomessa syödään noin kuusi kiloa vuodessa asukasta kohti. Sitäkin on montaa sorttia. Väitän, että suosikkejani ovat pehmeät raakasuklaat, mutta sekin vain, koska en voi syödä maitoa. Muuten söisin yhtenään pähkinä-toffeesuklaata tai jotain muuta överimakeaa patukkaa.

Kaikesta tästä voisi päätellä, että pähkinäsuklaakuorrutteinen jäätelö toffeesydämellä olisi nautinnollinen makukokemus. Näin ei kuitenkaan ole, vaan en voi käsittää miksi sellainen yhdistelmä on tehty. Ihanan suussa sulava suklaa on menty sekoittamaan jäiseen maitotuotteeseen.

Toisaalta, en voi ymmärtää niitäkään, jotka säilyttävät suklaalevyjä jääkaapissa. 

En voi olla asiassa täysin puolueeton, koska saan nykyään tyytyä maidottomiin vaihtoehtoihin. Ei siis enää kaakaopehmistä mummolassa.

Olen sattunut pistämään merkille, että useimmat uudet vegaaniset jäätelömaut ovat suklaisia ja jos suklaa ei kelpaa, valikoima on erittäin rajattu. Mutta toisaalta, onhan meillä niitäkin, jotka pitävät vihreistä kuulista jäätelön muodossa. Käsittämätöntä!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?