Toimittaja: Minna Siilasvuo

Koronakevään kurimuksessa on kärsitty – ei niinkään vilua ja nälkää, vaan yksinäisyyden mukanaan tuomia murheita. Joillekin ihmisille eristäytyminen kotiin on ollut ilon ja nautinnon aihe, toisille taas tuskien taival. Meitä on niin moneksi.

Minä kuulun siihen joukkoon, joka on nauttinut täysin siemauksin mahdollisuudesta eristäytyä ihmisjoukoista ja olla salaa kaikessa hiljaisuudessa hieman epäsosiaalinen. Sitä kun ei nykyään katsota yleensä hyvällä.

Yksi koronakevään puhutuimmista rajoituksista on ollut yli 70-vuotiaille annettu suositus pysyä turvassa kotona. Jokainen on tulkinnut sitä luontonsa mukaan: yksi on ollut vanki, toinen rakkaudella suojeltu.

Ääripäiden väliin on luultavasti mahtunut niin monta vaihtoehtoa kuin on ollut ikäihmistäkin.

Kotonaan asuvat 70+-ikäiset ovat voineet valita näkökulmansa itse, mutta erilaisissa laitoksissa asuvilla vanhuksilla ei ole ollut sitä mahdollisuutta. En ole tavannut omaa hoivakodissa asuvaa äitiäni maaliskuun alun jälkeen, mutta ensi viikolla meillä on treffit treffibussissa.

En vielä tiedä, paljonko meille annetaan aikaa, mutta tuskin ihan tuntia. Toisaalta se ei haittaa, sillä äiti ei ehkä jaksaisi istua pitempään. Pleksiseinän läpi ei voi koskettaa, mutta ääni kuulemma kuuluu hyvin. Toistaiseksi sen täytyy riittää.

Liikuntakyvyttömät mummot eivät pääse edelleenkään karkuteille, vaikka mieli matkaisi mökkirantaan tai vieläkin kauemmas. Kotonaan asuville harmaille panttereille todellisten tai kuviteltujen häkkien ovet on sen sijaan avattu. Nyt saa mennä niin kauas kuin tietä piisaa.

Ruotsin matkailua ei tosin edelleenkään suositella. Ei edes villeille ja vapaille harmaille panttereille.

Odotan suurella mielenkiinnolla, mitä näiden häkeissään murahdelleiden petojen vapauttaminen käytännössä tarkoittaa. Oma veikkaukseni on, että kaikenlaiset tapahtumat – suuret ja pienet – alkavat vähitellen elpyä.

Totuus lienee nimittäin se, että yli 70-vuotiaat ovat harmaista hiuksistaan huolimatta juuri niitä moottoreita, jotka pitävät rattaat pyörimässä turuilla ja toreilla. Kun he kyyhöttävät kotona, tapahtumat kuihtuvat sekä talkooväen että yleisön puutteessa.

Nyt riittää jo. Päästäkää harmaat pantterit vapauteen kaikkien iloksi ja hyödyksi! Ja muistakaa pestä kädet!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?