Toimittaja: Minna Siilasvuo

Olemme varmaan kaikki kurkkuamme myöten täynnä lannistavia ja masentavia koronauutisia, mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Kuluttajaliiton teettämän tutkimuksen mukaan yli neljännes tutkimukseen vastanneista kertoo ruokahävikin vähentyneen taloudessaan koronarajoitusten aikana.

Tätä on tavoiteltu, ja nyt tavoite siintelee taivaanrannassa puolittain vahingossa, parjattujen rajoitusten sivutuotteena. Ei ollenkaan huono tulos.

Mikä ruokahävikkiä sitten vähentää? Vastaus ei taida olla sen monimutkaisempi kuin aika. Perheet ovat saaneet yllättäen lisäaikaa yhdessäoloon, yhdessä syömiseen ja ruokailujen suunnitteluun. Se on tehnyt monille ihan hyvää.

Myös tähteeksi jääneen ruuan käyttöä suunnitellaan nyt entistä tarkemmin. On aikaa kokeiluille ja peruselintarvikkeista kokkaamiselle.

Vaikka aikaa on monilla nyt enemmän, rahaa on vähemmän. Kaikkien aika ei ole ihan yksiselitteisesti rahaa, ja jos aika ei ole mitenkään muutettavissa rahaksi, pitää ajatella ruuanlaiton taloudellistakin puolta.

Niinpä ruuanlaiton tukijalaksi otetaan eilispäivän tähteet, maustekaapin sisältö ja oma mielikuvitus. Hyvää tulee, ja joka päivä vähän erilaista.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell toivoo, että juuri nyt eri tahoilla panostettaisiin hävikkityöhön ja kuluttajien tietoisuuden kasvattamiseen, jotta uudet käyttäytymismallit jäisivät pysyviksi. Hyviä reseptejä kehiin!

Kyselytutkimus paljastaa toisenkin mielenkiintoisen muutoksen ihmisten käyttäytymisessä: kuluttajat ovat aiempaa kiinnostuneempia ruuan verkkokaupasta. Niiden arvellaan myös vähentävän ruokahävikkiä, kun ostosten suunnitteluun paneudutaan huolellisemmin.

Ruokahävikin pienentäminen merkitsee paitsi henkilökohtaista säästöä, myös luonnon säästämistä. Samaisen selvityksen mukaan peräti 67 prosenttia haastatelluista oli sitä mieltä, että ympäristöystävällisiä tuotteita ja palveluja tulisi verottaa muita kevyemmin.

Täytyy toivoa, että koronasta seuraa lopulta myös jotain muutakin hyvää. Ainakin luonnolle ja sitä kautta myös meille ihmisille. Niille lähimmäisille, jotka istuvat saman pöydän ääreen ja lappavat lautaselleen ruokaa samasta astiasta.

Olisikohan tällä viikolla aika herkutella vaikkapa leipävanukkaalla?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?