Toimittaja: Kaisu Niska

Tänään ovat siis koulut kaikkialla Suomessa jälleen avanneet ovensa lähiopetukselle. Myös Uudellamaalla ja Ylitorniolla, jotka ovat kaksi pahinta korona-aluetta tapausten määrässä väkilukuunsa suhteutettuna. 

Ylitorniolla asia on herättänyt lasten vanhemmissa huolta ja tavanomaista useampi vanhempi on hakenut lapselleen vapautusta koulusta loppukevään ajaksi.

Koulujen avautumisen lisäksi myös muita rajoituksia puretaan pikkuhiljaa, asteittain. Kirjastosta on tämän viikon alusta saakka voinut käydä hakemassa kirjoja siten, että on soittanut kirjatilauksen henkilökunnalle ja henkilökunta on kerännyt kirjat valmiiksi kassiin.

Rajat ovat vielä valvottuja, mutta kulkeminen rajan ylitse on vilkastunut niin Tornion ja Haaparannan välillä kuin myös ylempänä Tornionlaaksossa.

Tuntuu siltä, että ihmiset ovat vapaata kulkuoikeuttaan vaatiessaan unohtaneet sen, minkä vuoksi rajan ylitse kulkevaa liikennettä alettiin rajoittaa. Rajaliikennettä seuraavat viranomaistahot ovat jo nyt huolissaan siitä, mihin käyttäytyminen johtaa.

Itse olen havainnut lievän käyttäytymismuutoksen myös kirkonkylällä ruokakaupassa käydessäni. Vielä pari viikkoa sitten kaupassa oli useampikin henkilö, jolla oli suunsa ja nenänsä edessä suojamaski tai vähintäänkin huivi. Viime viikolla käydessäni olin ainoa suojamaskin käyttäjä.

Kaupassa oli myös asiakkaita niin paljon, että tarvittiin toinen kassa asiakkaita palvelemaan. Ja se turvaväli, tuntui siltä, ettei sitäkään oikein muistettu enää pitää.

Turvavälin pitäminen on kuitenkin edelleen täysin voimassa oleva rajoitus tai suositus, siihen ei ole annettu helpotuksia.

Ihmiset väsyvät. Kyllästyvät. Tympääntyvät.

Se on ihan ymmärrettävää.

Meillä Suomessa ja varsinkin täällä Tornionlaaksossa on kuitenkin saatu elää verrattain hyvää ja mielekästä elämää tämän koronakeväänkin aikana. Toisin on ollut Italiassa ja Espanjassa, jossa ihmisillä on ollut täydellinen ulkonaliikkumiskielto.

Omaa koiraa on saanut käydä ulkoiluttamassa, mutta nimenomaan omaa, ei naapurin koiraa. Raitista ilmaa on saanut käydä haistelemassa parvekkeelta.

En ole ennustaja, mutta hetkittäin pelottaa, että tämä nyt ilmassa oleva väsyminen ja piittaamattomuus kostautuu meille vielä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?