Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Aamun ensimmäinen ja illan viimeinen pihalta kantautuva ääni tulee kahdeksan lampaamme kuorosta. Päivärutiinini toistuvat villakerien hyvinvoinnin ympärillä päivistä ja kuukausista toisiin. 

Päivät päättyvät siihen, kun käymme koirani kanssa viemässä lampaille yöheinät ja lämpimän veden. Se on hyvä hetki. Se on hetki, jolloin koen elämäni erityisen merkitykselliseksi. 

Samalla koen kuitenkin haikeutta, jopa suruakin siitä, että yksi elämäni päivä on tullut jälleen päätökseensä.

Olemassaoloa koskeva kriisi on nykyihmisen merkki. Elämän ulkonaisen helppouden, yltäkylläisyyden sekä yksilökeskeisyyden aikana kysymys elämän tarkoituksesta – tai tarkoituksettomuudesta – nousee yhä useamman mieleen.

Koronakriisi on paljastanut länsimaisen elämäntavan kestämättömiä kipupisteitä. Se pakottaa meidät tarkastelemaan elämää pintaa syvemmältä. 

Ideaali yksilökeskeisestä onnen ja menestyksen tavoittelusta on rakennettu ritisevälle jäälle. Viktor Frankl kirjoitti aikoinaan onnen olevan vain elämän sivutuote. Suomalainen filosofi Frank Martela jatkaa samaa teemaa: elämän arvokkuus ja onnellisuus syntyvät yhteydestä toisiin. Uusliberalistinen vaatimus yksilön kaikkinaisesta vapaudesta vaikuttaa tänä aikana tuuleen huutelulta. 

Martela erottelee elämän tarkoituksen ja merkityksellisyyden toisistaan. Elämän tarkoituksen etsiminen tähtää tulevaisuuden päämääriä kohti. Merkityksellisyys toteutuu jokapäiväisessä elämässä. Se pitää sisällään ymmärryksen ja yleisemmän kokemuksen oman elämän arvokkuudesta. Se voi kummuta ja tähdätä tulevaisuutta kohti, mutta sen voima voi tulla myös menneisyydestä tai elämän tässä ja nyt -hetkestä.

Tehokkuuden ja rahan maailmassa merkityksellisyyden ”sisar” on itsestään numeroa tekemätön viisaus. Se tunnistaa oman tietämisensä rajat ja on nöyrä tuntemattoman edessä. Se pohtii avoimesti elämää ja suhtautuu siihen myötätuntoisesti.

Nämä hiljaiset sisarukset ovat nyt tulleet näkyviksi älämölön täyttämässä maailmassamme. Elämän merkityksellisyys ei ole suoraan verrannollinen varakkuuteen. Emme tiedä, miten selvitä globaalista kriisistä. Ehdottoman oikeat vastaukset huutavat poissaolollaan.

Tänäänkin minun tulee huolehtia lampaistani. Se riittäköön.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?