Toimittaja: Kaisu Niska

Suomalaisten koronakaranteenia on jatkunut nyt jo useita viikkoja. Karanteenissa tuntevat olevansa nekin kansalaiset, jotka eivät ikänsä puolesta joudu pysymään kotona, mutta jotka ovat itse rajoittaneet liikkumistaan ja sosiaalisia kontaktejaan.

Noin viikko sitten valtiovalta otti esille mielenterveyden ja jaksamisen tässä tilanteessa. Itse tasavallan presidentti totesi, että me ”nujerramme tämän pirulaisen”, ja että me teemme sen yhdessä, kun vain jaksamme vielä jatkaa ja olla rohkeita.

Yhteisöllisyys on nostanut päätään kaikkialla maailmassa. Somea ja nettiä käytetään hyväksi lähettämällä konsertteja ympäri maailmaa avoimena kaikille, lippuja ei tarvitse ostaa. Vapaaehtoiset ihmiset auttavat käymässä ruokaostoksilla iäkkäille, sairastuneille tai naapureilleen ja tuovat ostokset ulko-oven taakse. Ihmiset jopa käyttävät puhelinta siihen alkuperäiseen tarkoitukseen ja soittelevat toisilleen.

Yhteisiä illanistujaisia järjestetään Skypen välityksellä. Yhteisessä ruokapöydässä istutaan ja läheisyyttä tunnetaan, vaikka osapuolten välillä on todellisuudessa satoja tai jopa tuhansia kilometrejä.

Ja kun halutaan tavata ihan ”livenä”, tapaaminen järjestetään ulkoilmassa, istutaan kahvistelemassa pihalla tai tavataan metsässä tai järven jäällä. Sellaista tapaamista suunnittelemme juuri ystäväni syntymäpäivän kunniaksi.

Tuo kaikki on koronan tuomaa hyvää, mistä toivottavasti pidämme kiinni myös koronan jälkeen.

Mutta totta on, että mielenterveys ja henkinen jaksaminen on kaikilla koetuksella, ja se näkyy myös kielteisesti. 

Entistä herkemmin tartutaan asioihin myös kriittisesti ja ilmoitetaan oma mielipide kärkkäästi, ilman että sen oikeellisuutta edes tarkemmin mietitään. Olen huomannut tämän erityisesti tämän viikon aikana useammallakin tavalla, useammalta taholta.

Olen huomannut sen myös itsessäni. Olen aina yrittänyt nähdä asioista valoisan puolen – siitä huolimatta, että olen ehkä enemmän Ihaa-aasi kuin hyppelehtivä Tikru – mutta viime päivinä tuo myönteisyys on ollut kortilla.

Tällä hetkellä olen kuitenkin tyytyväinen siitä, että Business Finlandilta heltisi koronatukea myös ylitorniolaisille yrityksille. Toiveikkuus nostaa päätään.

Vielä ei tarvitse heittää kirvestä kaivoon!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?