Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Nykytilanteen povataan olevan ”kapitalistisen maailmantalouden kaikkien kriisien äiti”. 

Meillä talouden romahtamisesta on karmea oma kokemus. 1990-luvun lama syöksi maahan ennen näkemättömän konkurssiaallon vanavedessään velkavankeutta, kipua ja sairautta, osattomuutta ja näköalattomuutta. Koronakriisistä pelätään tätäkin syvempää.

Lama ei rusikoinut kaikkia yhtä ankarasti. Osassa perheitä se tuskin näkyi. Osalle siitä tuli sukupolvien ketjussa kulkevaa osattomuutta ja syrjäytymistä. Erityisen vahvan varjon lama heitti niiden nuorten ylle, joiden taustalla ei ollut parhaita mahdollisia eväitä elämälle. Niiden, joita hyvinvointivaltion toimetkaan eivät tavoittaneet. 

Suuren laman jäljet näkyvät yhä. Leipäjonotkaan eivät loppuneet talouden nousuhumalassa.

Kriisit eivät yleensä muuta tätä asetelmaa.Vahvat pysyvät vahvoina, heikoimmat yhä heikompina. Koronakriisi tuskin tekee poikkeusta. Ankarimmin se tulee iskemään kaikista heikoimpiin. Heihin, joilla ei ole ääntä, tai se on tuulen huminan hiljainen.

Kehitysvammaisten ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry julkaisi tiedotteen, jonka mukaan joillakin alueilla kehitysvammaisten asumispalveluyksiköissä asuvilta ja tehohoita mahdollisesti tarvitsevilta asukkailta voitaisiin evätä pääsy tehohoitoon.

Lapin kunnista kantautuu tietoa, että tiettyjen lasten ja nuorten vaara pudota kokonaan opetuksen parista on ilmeinen. On lottoarvontaa, miten oma kunta on pystynyt järjestämään opetuksen. 

Ne lapset ja nuoret pärjäävät, joiden vanhemmilla on voimavaroja ottaa vastuuta jälkikasvunsa koulunkäynnistä. Voimavaraisimmat vanhemmat pystyvät myös hankkimaan apua, jos oma lapsi ei pärjää. 

Kaikilla ei tätä tukiverkkoa ole. Koronan jälkimaininkien pelätään syventävän juopaa, joka alkoi kolmekymmentä vuotta sitten maamme syöksyessä ennen näkemättömään kuiluun. Ammattilaisten huoli niiden lasten ja nuorten puolesta, jotka ovat nyt putoamassa kelkasta, on suuri. Tähän meillä ei ole toista kertaa varaa.

Pääsiäinen tietää joillekin perheille rentoa yhdessäoloa, toisille ahdistustusta tulevaisuudesta. 

Viikon teema on hyvyys. Se merkitsee huolehtimista, että heikoinkin saa osansa yhteisestä leivästä. Hyveistä suurin on se, että ketään ei jätettäisi matkalle.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?