Toimittaja: Kaisu Niska

En olisi halunnut kirjoittaa koronasta, mutta koska se tuntuu vaikuttavan jo maailmantalouteen ja pörssikursseihin, ei tunnu olevan vaihtoehtoja. Koronavirusta ei kuitenkaan kannata pelätä paniikinomaisesti, vaikka pörssikurssit romahtivat ja maailmantalous on sekasorrossa.

Suomessa on todettu tähän mennessä 40 koronavirustartuntaa. Viimeiset kymmenen uutta tartuntaa on todettu tiistaina.

Kiinassa vaikuttaa uusien tartuntojen määrän osalta siltä, että tauti ollaan saamassa siellä hallintaan. Sen sijaan Italiassa tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti ja nyt koko maa on eristettynä, museot, kuntosalit ja kulttuurikeskukset suljettuina, urheilutapahtumat peruutettu.

Kansainvälinen terveysjärjestö WHO tiedottaa, että koronavirus voi levitä koko maailman kattavaksi pandemiaksi. Mutta WHO kertoo myös, että yhä edelleen virus voidaan saada pysäytettyä.

THL:n mukaan hyvin pian on edessä tilanne, että koronaviruksen voi saada mistä päin Eurooppaa hyvänsä. Uskoisin, että se tilanne on jo nyt olemassa, koska esimerkiksi Suomeen tulevia matkustajia ei ole asetettu karanteeniin, ellei jollain lennolla olevalla ole ollut jo oireita.

Näin ollen matkustajat ovat päässeet samantien koteihinsa, eri puolille Suomea, ja saaneet oireita ehkä vasta kotona. Tai kantaneet virusta saamatta siitä edes oireita.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö kehottaa suomalaisia olemaan maltillisia matkailuhalujensa suhteen, pesemään käsiä ja varomaan toistaiseksi myös kättelemistä.

Jokainen flunssa ei ole koronaviruksen aiheuttama, ei varsinkaan meillä Suomessa. Ainakaan vielä nyt, kun myös tavallinen kausi-influenssa on vasta pääsemässä vauhtiin.

Paras tapa suojautua sekä kausi-influenssaa ja koronavirusta vastaan on hyvä käsihygienia, käsien pesu tai desinfiointi sekä se, ettei tietoisesti mene hakemaan flunssaa mistään.

Tervehtiessä me suomalaiset ehkä onneksemme olemmekin aika pidättyväisiä, emme harrasta poskisuudelmia tai edes halaamista. Ja linja-autopysäkillähän me normaalistikin pidämme vähintään metrin turvavälin.

Flunssatartunnan saaneilta tarvitaan myös vastuullisuutta kanssaihmisistään.

Sen osalta meillä korvaamattomilla, tunnollisilla työntekijöillä taitaa olla hieman opettelemista.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?