Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Muumilaaksossa paistaa miltei aina, ja lounatuuli hyväilee sen rinteitä. Ainakin lopuksi. 

Jokaisessa paratiisissa on kuitenkin käärmeensä. Haisuli on se pieni ja kiukkuinen karvanaama, joka ilkeilee ja nauttii siitä. Se tekee tihutöitään viiksikarvat väristen ja häiritsee yleistä järjestystä.

Töillä on ollut hetkellisiä myönteisiäkin vaikutuksia. Kiinan, tuon Muumilaakson Mörön hiilidioksidipäästöt ovat romahtaneet. Pudotus vastaa miltei kolminkertaisesti oman maamme päästöjä. Kiinan päästöjä on vähentänyt myös kulutuksen tyssääminen. Rahaa kulutukseen ei ole, koska palkkoja ei makseta tuotannon seisoessa. 

Lentoliikenteen päästöt ovat pudonneet Aasiaan suuntautuvan liikenteen vähennyttyä dramaattisesti. 

Käsidesin ja hengityssuojaisten valmistajien tilauskirjat sen sijaan pullistelevat, ja öljyn hintakin on laskenut.

Markkinat pelkäävät äreää Haisulia. Markkinoiden kehitystä varten on luotu monia mittareita, joista näppärä Pelko&Ahneus-indikaattori on hauskimmasta päästä. Tämä niin sanottu sentimentti-indikaattori mittaa markkinoiden ja sijoittajien mielialaa ja näkemyksiä markkinatilanteesta, lyhyesti sanottuna sijoitustunnelmia.

Mittarin asteikko on 0–100, jolloin äärimmäistä pelkoa kuvaa luku nolla ja äärimmäistä ahneutta luku 100. Vuosi sitten sijoittajien ahneus oli hyvässä lukemassa 72. Viime maanantaina mittari oli pyörähtänyt punaiselle osoittaen äärimäistä pelkoa lukuarvolla 12. 

Pelko&Ahneus-indikaattori heijastuu myös Suomeen. Joidenkin pörssiyhtiöiden kurssit ovat laskeneet huomattavasti. Esimerkiksi Kone Oyj:n kurssista putosi kymmenesosa. Omistajan Antti Herlinin salkusta pöllähti samalla ilmaan miltei 900 miljoonaa euroa.

Lentoyhtiöt ovat kriisin seurauksena joutuneet antamaan tulosvaroituksia ja sopeuttamaan toimintaansa. Näin myös oma Finnairimme. Haisuli on laittanut haisemaan.

Haisuli on ovela. Sillä on vuosisatojen kuluessa ollut tapana vaihtaa nimimerkkiään. Milloin se on Musta Surma tai Iso Rokko, milloin Tuber Kuloosi.

Nykyisen tietosuojalainsäädännön aikaan se kätkeytyy mielellään nimimerkin HIV tai SARS-CoV-2 tai tuttavallisemmin COVID-19 taakse. Millähän nimimerkillä Haisuli yllättää meidät seuraavan kerran?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?