Toimittaja: MInna Siilasvuo

Hiihtolomat lähenevät. Moni ponkaisee ladulle hiihtoloman hengen mukaisesti, mutta moni suunnittelee myös matkaa ulkomaille. Hui sentään! Eikö se ole vaarallista? Siitä lienee yhtä monta mieltä kuin on miestäkin, naisista puhumattakaan.

Koronaviruksen leviäminen ei kuulemma pelota matkailijoita, vaan matkatoimistot kertovat asiakkaiden olevan huolissaan lähinnä siitä, ettei odotettua matkaa vain peruuteta.

Se on aika ymmärrettävää. Matkat on yleensä ostettu ja maksettu vähintään puolta vuotta aikaisemmin. Lomat on järjestetty, lapsenvahdit tai lasten lomat sovittu, koiran- tai kissanhoitajat varattu – eihän tämä kuukausia kestänyt järjestelyurakka voi kaatua yhteen aivastukseen! Eihän?

Mikäli mielii ulkomaille, kannattaa seurata ulkoministeriön matkustustiedotteita. Toistaiseksi matkustamista Euroopan alueella ei ole rajoitettu, ja mikäli EU:n terveyskomissaarin lausuntoon on uskominen, Schengen-alueen rajoja ei olla sulkemassa.

Myöskään Maailman terveysjärjestö WHO ei ole toistaiseksi kehottanut rajoittamaan matkustamista tai kaupankäyntiä.

Juuri nyt koronavirus valloittaa Italiaa ja Espanjaa, ja on vain ajan kysymys, milloin se nostaa päätään lähimaastossa. Ihmiset liikkuvat niin uutterasti, että virustaudeilla on erinomaiset mahdollisuudet siirtyä paikasta toiseen.

Maallikon on todella vaikea arvioida, pitäisikö nyt olla huolissaan vai ei. Kiinassa, mistä uudenlainen, ihmisestä toiseen tarttuva koronavirus on lähtenyt liikkeelle, on lappilaisen maaseudun asukkaan näkökulmasta käsittämättömän paljon ihmisiä.

Viruksella on siis käsittämättömän hyvät mahdollisuudet levitä.

Suomessa – Lapissa – on todettu toistaiseksi yksi koronavirustapaus, joka ei ole aiheuttanut jatkotartuntoja.

Sen lisäksi, että toivomme parasta, voimme itsekin tehdä jotakin estääksemme tai ainakin hidastaaksemme taudin leviämistä. Voimme esimerkiksi pestä kädet kunnolla ja yskiä tai aivastaa nenäliinaan tai hihaan sen sijaan, että räkisimme naapurin naamalle. Hyviä toimintaohjeita löytyy esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta osoitteesta thl.fi.Vaikka riski sairastua koronavirukseen ei olisikaan suuri, hyvällä käsihygienialla ja asiallisella aivastelulla voi nimittäin torjua myös ihan tavallista flunssaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?