Toimittaja: Minna Siilasvuo

Siivoaminen on aina antoisaa. Lipaston laatikoista ja kaappien kätköistä paljastuu yleensä aina jotakin kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää, kunhan vain ehtii penkoa omia aarrepiilojaan.

Sähköpostin siivoaminen saattaa olla aivan yhtä tuottoisaa, sillä sieltäkin löytyy yleensä sellaista tietoa, joka on kiireessä livahtanut ohi ja uponnut loputtomaan viestitulvaan.

Saan päivittäin yritysten, yhdistysten ja poliitikkojen tiedotteita. Sähköpostini pursuaa kutsuja uusien televisiosarjojen pressitilaisuuksiin Helsinkiin, taide- ja muiden näyttelyjen avajaisiin eri puolille Suomea ja yllättäen saan sähköpostia muistakin kunnista kuin Pellosta ja Ylitorniolta.

Olen säästeliäs ihminen, ja niinpä sähköpostini joukosta voi todellakin löytää aarteita. Niin kävi nytkin.

Minulle selvisi, että Suomen Luonto -lehti on valinnut viime vuonna vuoden turhakkeeksi korjauskelvottoman elektroniikan. Erityisen ”kunniamaininnan” saivat huonosti kestävät älypuhelimet, joita on vaihdettava tuon tuosta.

Uuden älypuhelimen hankkiminen ei ole taloudellisesti mikään pikkujuttu, mutta vielä isommaksi ongelman tekee se, että älypuhelimet sisältävät suuren määrän erilaisia metalleja. Älypuhelimen valmistus vaatii paljon energiaa ja aiheuttaa arviolta peräti 85–95 prosenttia sen hiilijalanjäljestä.

Miten tuota hiilijalanjälkeä voisi sitten pienentää? Tietysti kierrättämällä, sillä jopa 99 prosenttia älypuhelinten sisältämistä metalleista voidaan käyttää uudelleen.

Lisäksi älypuhelimia voidaan huoltaa jopa niin ansiokkaasti, että niille voidaan myöntää uusi takuu. Siitä mahdollisuudesta ei vain paljon huudella, sillä uusien puhelimien tekeminen on kerrassaan mainio bisnes.

Mainio monessakin mielessä: monilla tekniikkauskovaisilla täytyy olla aina käytössään uusin puhelinmalli, joten käytetyn puhelimen ostaminen ei ole mikään vaihtoehto. Uusia puhelimia myös markkinoidaan huomattavasti tehokkaammin kuin käytettyjä. Eikä elämä ilman älypuhelinta ole enää kuviteltavissa. Eihän?

Samaan aikaan sähköpostin siivouksen kanssa suoritettu kaapin tyhjentäminen paljasti, missä on korjattavaa. Sieltä löytyi kuusi vanhaa kännykkää.

Ja sähköpostiin tipahti mainos uudesta kännykkämallista, jossa on taittuva lasinäyttö…

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?