Toimittaja: Kaisu Niska

Viime viikolla pääsin toimittajana osallistumaan tilaisuuteen, jossa puhuttiin jätteiden ja erityisesti muovin kierrätyksestä. Tilaisuus oli erittäin valaiseva.

Olen jo pitemmän aikaa kerännyt kodissa syntyvistä jätteistä erikseen muovijätteet, lasipurkit sekä pahvit, mutta nyt Jätekeskus Jäkälän tiedottajaa kuunneltuani tuli halu järjestää kotiin keräysastia monelle muullekin jätteelle.

Pienissä tiloissa niiden järjestäminen ei välttämättä ole kovin yksinkertaista, mutta kannattavaa se kyllä on. Omaan roskikseen vietävän, niin sanotun poltettavan jätteen määrä vähenee lajittelun myötä huikeasti – ja sitä kautta vähenee jäteauton tarvitsemien tyhjennyskäyntien määrä.

Huomasin tilaisuudessa myös sen, että vaikka olen kerännyt erikseen muovia, pahvia ja lasia, olen kuitenkin pistänyt pienimpiä muovisia ja pahvisia jätteitä roskikseen. En myöskään ole täysin tiennyt, millainen muovinen jäte voidaan laittaa muovipakkausten keräysastiaan.

Aikoinaan, kun minulla oli kissa – peräti neljä yhtä aikaa – tein myös suurempaakin syntiä, sillä kissanhiekat päätyivät ikävä kyllä omaan roskalaatikkoon ja sitä kautta ilmeisesti sinne poltettavaan jätteeseen, minne ne eivät olisi kuuluneet.

Kissanhiekka kuuluu toimittaa kaatopaikkajätteeseen eli siis ekoasemalle. Puupohjaiset pelletit voinee esimerkiksi polttaa omassa keskuslämmitysuunissa tai laittaa roskiin sinne poltettaviin.

Pellettien hävitys jäi kylläkin selvittämättä tilaisuudessa, mutta mikäli olen nyt väärässä, niin ensi viikon lehdessä nähdään oikaisu.

Joku tuossa mainitussa tilaisuudessa kommentoi Jäkälän tiedottajalle, että lajittelu ja jätteiden kierrätys on aika työlästä erityisesti sivukylillä. Tiedottaja myönsi näin olevan.

Ja kyllä se sitä on. Itselläni on tällä hetkellä ainakin kolme muovipussillista muovijätteitä tuotavaksi keräysastiaan, yksi pahvikassillinen kartonkipakkauksia, yksi kassillinen lasipurkkeja ja yksi kassillinen pantillisia, kauppaan palautettavia pulloja ja tölkkejä.

Työpäivinä noita ei tule otettua matkaan, mutta enpä ole tähän mennessä saanut aikaiseksi vasittua kierrätysreissuakaan kirkonkylälle. 

Ehkä sellainen on kuitenkin pian tehtävä, sillä enää ei kylmässä komerossa ole tilaa kierrätyspusseille.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?