Toimittaja: Kari Kaulanen

Taas kerran on valittaen todettava, että meidän kaikkien yhdessä rahoittama YLE on lähtenyt kilpailemaan kaupallisten kanavien ja klikkiotsikoita kalastavien lehtien kanssa niiden aseilla.

Vaikka asia on mielenkiintoinen ja avoimuuden kannalta tärkeä, sitä katsotaan näkökulmasta, jonka tarkoitus on herättää katsojissa ja kuulijoissa kielteisiä tunteita. Niin, ja nykyisin myös lukijoissa, sillä samat asiathan voi käydä lukemassa YLE:n nettisivuilta.

Hyvä esimerkki kyseisestä linjasta on maanantain uutinen kuntien tämän vuoden valtionosuuksien jakaantumisesta.

Television uutislähetyksessä kärkeen nostettiin se, kuinka iso ero on Utsjoen ja Kauniaisten asukasta kohden saatujen valtionosuuksien määrällä. Isohan ero onkin: Utsjoki saa 5 952 euroa ja Kauniainen 9 euroa asukasta kohden.

Ero johtuu valtionosuuden tasausjärjestelmästä. Tasaus perustuu kunnan asukaskohtaiseen laskennalliseen verotuloon, jota verrataan koko maan asukaskohtaiseen laskennalliseen verotuloon.

Kauniaisissa asuu tunnetusti varakasta ja hyvin toimeentulevaa väkeä. Asukkaita on hieman alle 10 000. Kaupungin kunnallisveroprosentti on 17.

Utsjoki on Suomen pohjoisin kunta, jossa on noin 1 200 asukasta. Veroprosentti on 21.

Antoi YLE sentään puheenvuoron molempien johtajille. Utsjoen kunnanjohtaja totesi, että Utsjoella pitää lain mukaan järjestää palvelut sekä saamen että suomen kielellä, mikä ei todennäköisesti edes onnistuisi ilman riittäviä valtionosuuksia.

Myös Kauniaisten kaupunginjohtaja ymmärsi tilanteen, Utsjoen ikärakenteen, pitkät etäisyydet ja muut syrjäseutujen ongelmat.

Fiksut ihmiset ymmärtävät, mutta valitettavasti kaikki eivät ole sellaisia. Luultavasti monet vähemmän fiksut pääsevät taas mesoamaan, kuinka pääkaupunkiseutu ja etelä elättävät muuta Suomea. Sekö on YLE:n tarkoituskin?

Voisihan asiaa katsoa myös toisesta näkökulmasta, vaikka puhumalla kokonaissummista asukaskohtaisten lukujen sijaan.

Esimerkiksi Lapin kaikki kunnat, kaupungit mukaan luettuina, saavat tänä vuonna valtionosuuksia yhteensä 475 miljoonaa euroa. Helsingin, Vantaan ja Espoon kirstuihin taas kilahtaa valtiolta yhteensä 572 miljoonaa. Kun siihen lisätään etelän kaupungeista vielä Tampere ja Turku, ollaan jo toisella miljardilla.

Voi sen niinkin nähdä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?