Toimittaja: Minna Siilasvuo

Lapin Kansa on vertaillut ansiokkaassa juttusarjassaan Lapin kuntia. Viime viikolla ilmestyi Tornionlaakson kuntien osuus, josta kävi ilmi mielenkiintoisia seikkoja. Yleinen mieliala on toiveikas, joskaan haastatellut eivät varmaan haluaisi sanoakaan julkisesti muunlaisia mielipiteitä.

Kuntien asukasluku kiinnostaa aina niin päättäjiä kuin kuntalaisiakin. Tällä hetkellä Ylitornio johtaa hienoisesti Kolaria. Seuraavana tulee Pello ja hännänhuippuna Muonio.

Vuoteen 2040 sijoittuvat ennusteet lupaavat Kolarille johtoasemaa Ylitornion jäädessä kakkoseksi. Pello ja Muonio pitävät sijoituksensa, mutta kaikkien kuntien väkiluku laskee nykyisestä.

No, ennusteet ovat ennusteita, eikä niitä ole tarkoituskaan kirjoittaa kiveen, vaan hiekkaan. Tai Kolarin tapauksessa ehkä lumeen, sillä Kolarin ennustettu johtoasema nojaa vahvasti talvimatkailuun.

Mitä tahansa voi tapahtua, ja tapahtuukin. Osa tulevista muutoksista on kiinni meistä itsestämme, osa taas sellaisia, joihin emme voi itse vaikuttaa. Siinäpä sitä onkin sitten arpomista, ettei stressaa itseään liikaa niillä asioilla, jotka ovat oman vaikutuspiirin ulkopuolella.

Pellossa ja Ylitorniolla katse on suunnattu selvästi tulevaisuuteen. Pellossa rakennetaan parhaillaan monitoimitaloa, johon siirtyvät aikanaan koululaiset esikouluikäisistä lukion oppilaisiin.

Ylitorniolle puolestaan nousee uusi päiväkoti, joka palvelee kunnan kuopuksia pitkään.

Sekä Ylitorniolla että Pellossa tavoitellaan uusia tuloja ja asukkaita matkailun kasvusta. Kasvun mahdollisuus on olemassa sekä talvi- että kesämatkailussa, sillä moni turisti tähyilee jo nyt matkailukeskusten melskeestä kohti rauhallisempia seutuja.

Hiljaisuuden myyminen vaatii tosin sitä itseään – hiljaisuutta. Sen ympärille ei voi rakentaa kovin suuria turistirysiä.

Tyttäreni kävi joulun aikana kotona nykyisestä asuinpaikastaan Ylöjärveltä. Hän muisti ihastella valehtelematta useita kertoja joka päivä lumisen maiseman kauneutta.

Tytär on ihan oikeassa: lumi kaunistaa maiseman. Meillä Tornionlaaksossa on syytä tyytyväisyyteen ainakin niin kauan kuin meillä on oikea talvi. Pitäähän meillä olla työpaikkojen lisäksi muitakin houkuttimia tulevia asukkaita ajatellen…

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?