Toimittaja: Kaisu Niska

Suomalainen kuluttaa tänä vuonna joululahjoihin yleisimmin sadasta kahteensataan euroon. Tähän tulokseen on päätynyt Tori.fi marraskuussa tekemässään tutkimuksessa, johon vastasi lähes 3000 suomalaista.

Ottaen huomioon, että Tori.fi:n tutkimukseen vastanneista noin 80 prosentilla vuosiansio on alle 40000 euron, niin tutkimukseen ovat vastanneet lähinnä pieni- tai keskituloisiksi luettavat.

Minkä verran kuluttavat ne suomalaiset, joiden vuositulot ovat suuremmat? Luonnollisesti enemmän.

Muistan joskus nähneeni gallupin, jossa kyseltiin ihmisiltä, paljonko he käyttävät rahaa sen vuoden joululahjoihin. Siinä kerrotut summat muistaakseni hirvittivät, sillä pienimmät summat alkoivat viitosella ja olivat kolminumeroisia.

En voisi kuvitellakaan käyttäväni joululahjoihin viittäsataa euroa, enkä ole koskaan itsekään toivonut saavani lahjaksi mitään kallista. Lapsena tärkeimpiä lahjoja olivat kirjat ja jokajouluisena toiveena oli aina kirja. Edes yksi.

Nykyään ostan sen yhden kirjan yleensä itse itselleni, sillä jo useita vuosia sitten tuli tehdyksi perheenjäsenten kanssa sopimus, ettei aikuisille osteta lahjoja.

Toisaalta olen aina ollut sitä mieltä, että toisten ilahduttaminen on yksi joulun parhaita juttuja. Ostaisin mielelläni jotakin erityisen harkittua ja lahjan saajalle sopivaa.

Nuorempana olin koko vuoden ajan tarkkana ja pidin korvat auki, jos joku sattui puhumaan toiveistaan (ei joululahjatoiveista, vaan muuten), ja onnistuin monesti yllättämään iloisesti. Saatoin hankkiakin joululahjan jo alkusyksystä.

Nykyisin ei vain enää jaksa ajatella joulua niin aikaisin, eikä muista enää joulun alla, jos on joskus sattunut kuulemaan jonkin toiveen. On siis aivan sattumankauppaa, jos onnistun hankkimaan lahjan saajalle mieluisan lahjan.

Tori.fi:n tutkimus kertoo, että 35 prosenttia suomalaisista lykkää ei-toivotun joululahjan jonnekin komeroon pölyttymään, koska pelkää pahoittavansa lahjan antajan mielen.

Itse en kyllä pane ollenkaan pahakseni, jos lahjan saaja joko antaa tai myy saamansa tarpeettoman tai epämieluisan lahjan eteenpäin. Sillä jollekin muulle se voi olla mieluinen tai tarpeellinen.

Oikein hyvää ja rauhallista joulua kaikille Meän Tornionlaakson lukijoille!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?