Toimittaja: Minna Siilasvuo

Joulunalus on kiireistä aikaa. Ihan sama, kuinka hyvissä ajoin jouluvalmistelut on aloitettu, lopussa tulee aina kiire. Omia jouluvalmistelujaan voi aina jollakin tavalla hallita – tai ainakin kuvitella hallitsevansa.

Osoituksena siitä ovat sosiaalisessa mediassa liikkuvat joulunajan kiertokirjeet, joissa opastetaan iskevästi ”oikeanlaiseen” joulunviettoon.

Viime vuonna lainailtiin ahkerasti marttojen vinkkiä, jossa kehotettiin siivoamaan kaapit, jos on aikomus viettää joulu siellä.

Tämän vuoden to do -hitti sisältää runsaasti yliviivauksia. Ei pyyhitä pölyjä, vaan huolet. Ei leivota pipareita ja laatikoita, vaan ostetaan ne valmiina. Ei järjestetä kotia, vaan ajatukset. Ei silitetä vaatteita, vaan puolisoa. Ei pestä saunaa, vaan lämmitetään se. Ei muisteta joululahjoja, vaan joulurauha.

En tiedä kuinka monelta tuon listan toteuttaminen onnistuu, mutta minä olen jo lipsunut piparkakkujen suhteen. Tein itse, kun en muuten saa mieleisiäni.

Ympäristöstä vyöryvät joulukiireet ovat ajanhallinnan kannalta vielä vaikeammin pidäteltävissä. Joulua on paha mennä siirtämään, ja sama koskee muuten itsenäisyyspäivää, joka sattuu niin sopivasti joulukuuhun.

Musiikin opiskelun – oli se sitten tavoitteellista ja ammattiin tähtäävää tai harrastuspohjaista nautiskelua – kriittiset hetket asettuvat joulunalusaikaan.

Konsertit seuraavat toistaan ja kaikkiin pitää ehtiä. Musiikinopettajat ja kuoronjohtajat haluavat esitellä työnsä tuloksia (ja heidän täytyykin, muuten työnantaja syyttää ilmanaikaisesta joutistelusta). Opiskelijoilla ja harrastajilla on samat toiveet. Hankittuja taitoja pitää päästä kokeilemaan yleisön edessä.

Näistä tarpeista syntyy jokavuotinen suma, joka uuvuttaa ennestäänkin harvalukuisen yleisön. Käsi sydämelle: milloin itse kävit konsertissa, jossa ei esiintynyt maankuulu julkkis, oma lapsi, sisko, veli, isä, äiti tai joku muu läheinen?

Niinpä.

Tämän syksyn konserttitarjonta alkaa olla sinettiä vaille valmis. Perjantaina on vielä mahdollisuus kuulla Pellon kuoroja kirkossa.

Konserttisuman lisäksi tulossa on jotain erilaista: Turtolan koululla vietetään lauantaina sähköjen tulemisen satavuotisjuhlaa. Liput on myyty loppuun, mutta ei hätää – seuraava sähköjuhla järjestetään viimeistään sadan vuoden kuluttua.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?