Toimittaja: Kari Kaulanen

Suomalaiset ovat kansainvälisten tutkimusten mukaan maailman onnellisinta ja elämäänsä tyytyväisintä kansaa. Sitä ei uskoisi, kun lukee kommentteja sosiaalisessa mediassa.

Eivät tietenkään kaikki ole onnellisia ja tyytyväisiä; on köyhyyttä, sairautta ja monia muita ongelmia. Suomalainen yhteiskunta yrittää kuitenkin parhaansa mukaan huolehtia kaikista, toisin kuin esimerkiksi moni itseään maailmannapana pitämä valtio.

En muista nähneeni missään alueellisia, vielä vähemmän kunnallisia onnellisuus- tai tyytyväisyysprosentteja. Esimerkiksi Ylitorniolla ja Pellossa niiden pitäisi olla huomattavan korkeita.

Molemmissa kunnissa esimerkiksi terveyspalvelut ovat hyvällä tasolla. Vastaanotolle pääsee varsin nopeasti verrattuna kaupunkeihin. Myös lasten ja vanhusten palveluihin on panostettu, joskin väestön ikääntymiseen varautuminen vaatii jatkuvaa hereillä oloa.

Liikuntamahdollisuudet ovat erinomaiset, samoin muut vapaa-ajan palvelut. Jos jotain puuttuu, se voi löytyä kohtuullisen lähellä olevista kaupungeista.

Suurin ongelma on työttömyys, joka usein toimii kasvualustana muille ongelmille. Työpaikat lisääntyvät vain yritystoiminnan kautta. Siksi on hyvä, että kummassakin kunnassa on panostettu yrityspalveluihin.

Ei pidä myöskään unohtaa Ruotsin läheisyyttä ja sen tuomia etuja ja mahdollisuuksia.

Marraskuun viimeisenä päivänä tuli 80 vuotta talvisodan syttymisestä. Joulukuun 19. päivänä tulee 80 vuotta siitä, kun setäni, neljän lapsen isä, kohtasi määränpäänsä Suomussalmen kirkon nurkalla. Hän oli vain 23-vuotias.

Kun asettaa rinnakkain Suomen nykyiset olot ja sotavuodet, luulisi jokaisen silloin ymmärtävän, kuinka hyvin asiamme ovat. Siksi myös sodista on edelleen puhuttava, vaikka ne ovatkin nykypolville kaukaisia asioita.

Mielestäni olisi paikallaan ottaa koulujen opetusohjelmaan esimerkiksi Talvisota- ja Tuntematon sotilas -elokuvat sekä Kalle Päätalon Iijokisarjasta ainakin sotavuosia käsittelevät osat. Ne antaisivat nuorille jonkinlaisen käsityksen siitä, miten asiat ovat, kun ne eivät ole hyvin.

Itsenäisyyttä on syytä juhlia, kuten jälleen tehdään niin Ylitorniolla kuin Pellossa. Kynttilät sankarihaudoilla muistuttavat siitä, että se hyvä, mitä meillä on, ei ole tullut ilmaiseksi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?