Toimittaja: Kaisu Niska

Viime viikonloppuna vietettiin paloasemilla kautta Suomen valtakunnallista Päivä paloasemalla -päivää. Ylitornion paloasemalla kävi järjestäjien mukaan arviolta satakunta lasta vanhempineen.

Päivä paloasemalla on aikuisellekin kävijälle hyvä muistutus siitä, miten tärkeää on olla aina huolellinen tulen ja sähkölaitteiden kanssa. Päivän aikana annettu opetus keskittyi lapsiin, mutta siinä sivussa saivat lasten vanhemmatkin ehkä aivan uutta tietoa tai vähintäänkin kertausta hieman unohtuneesta.

Esimerkiksi siitä, miten tärkeää on, että palovaroitin on kunnossa ja että kotona on vähintään yksi sammutuspeite, jolla voi sammuttaa alkavan liesipalon tai muuta.

Suurin osa asuinrakennusten tulipaloista saa alkunsa keittiöstä, liedelle unohtuneesta kattilasta tai lieden lähellä olleesta paloherkästä materiaalista.

Paloherkästä materiaalista muistan tapauksen menneiltä vuosilta, yrittäjyyteni ajoilta.

Istuin tietokoneeni ääressä ja yhtäkkiä alan kummastella, mikä täällä haisee. Jokin käryää? Ensimmäisenä alan tutkia tietokonetta, kiertelen ja haistelen, katson, ettei mikään johto savua. Haju toimistossani kuitenkin voimistuu.

Lopulta tajuan kurkistaa minikeittiön piilottavan sermin taakse. Voi kauhistus! Liedellä käryää jotain!

Nyt en enää edes muista, mitä muovista liedellä oli, mutta jotain siihen levylle suli ja olipahan kova työ levyn puhdistamisessa. Ja toimiston tuulettamisessa siitä katkusta.

En ollut tietoisesti pistänyt kyseistä levyä päälle koko päivänä, enkä yleensä muutenkaan. Käytin siellä vain kahvin- ja vedenkeitintä, en lämmittänyt liedellä koskaan mitään.

Päälle se kuitenkin oli lipsahtanut, sillä se nuppi, mistä levy käännetään päälle, oli löystynyt ja liikkui herkästi jos sitä kosketti vahingossakaan.

Sen jälkeen vedettiin kaikki ne nupit sähköliedestä pois, jotta ne eivät voisi mennä enää päälle.

Kotona on kuitenkin aika vaikeaa toimia, jos joutuu vetämään sähkölieden nupit kokonaan pois. Parempi on huolehtia niistä niin, että ne pysyvät paikallaan ja kääntyvät vain käännettäessä.

Ja etteivät pienet lapset kääntele niitä. Sitä varten on olemassa erilaisia turvalaitteita, ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että niitä kannattaa käyttää.

Myös ikääntyneiden läheisten keittiöissä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?