Toimittaja: Minna Siilasvuo

Yrittäjäjuhlan – tällä kertaa Pellon – lähestyminen saa minut aina hyvälle tuulelle. Tapaan muulloinkin työssäni mukavia ja mielenkiintoisia ihmisiä, mutta yrittäjät ovat ihan oma lajinsa.

Hullujahan he ovat, ilman muuta, mutta myönteisellä, innostavalla ja eteenpäin vievällä tavalla hulluja. Parhaimmillaan vain siipiä vaille lentoon lähdössä.

Yrittäjiä parjataan usein milloin mistäkin aiheesta ahneudesta ja orjapiiskauksesta alkaen. Silloin pääsee unohtumaan se tosiasia, että siinä missä työntekijä saa palkkansa aina, yrittäjä saattaa hyvinkin jäädä nuolemaan näppejään, jos yritystoiminta ei kehity toivotulla tavalla tai sattuu jotakin täysin ennalta aavistamatonta.

Viime vuonna yli puolet – lähes 60 prosenttia – Suomen Yrittäjien 115 000 jäsenestä oli yksinyrittäjiä. Mahtaakohan osasyynä paljouteen olla se, että yksinyrittäjäkin kaipaa ympärilleen työyhteisöä? Ihmisiä, joille yrittäjyyden solmukohdat ja ilonaiheet ovat tuttuja, vaikka toimialat vaihtelevat? Vertaistukiryhmää?

Yrittäjäyhdistyksissä sitä tarpeellista tukea on tarjolla. Kokeneet yrittäjät jakavat mielellään keräämäänsä viisautta untuvikoille. Untuvikot puolestaan avaavat usein silkkaa tietämättömyyttään uusia näkökulmia yrittämiseen ja saavat hyvässä lykyssä muissakin aikaan oivalluksia. Tosiaan, näinkin tuon asian voi ratkaista!

Sitä paitsi uudet luudat lakaisevat parhaiten – ja vanhassa on vara parempi. Tilaa ja tarvetta on siis niin yrittämisen tervaskannoille kuin nuorille vesoille.

Yrittäjäyhdistyksen tapaamisissa voi saada hyviä vinkkejä omaankin tekemiseensä, vaikka muita saman alan yrittäjiä ei olisi lähimaillakaan. Yhteisiä ja yhdistäviä asioita on loppujen lopuksi yllättävän paljon.

Ehkä jopa enemmän kuin erottavia.

Ilman yrittäjiä yhteiskunta seisahtuisi, mutta toisaalta ilman työntekijöitä yrittäjät olisivat melko kädettömiä. Paitsi tietysti ne yksinyrittäjät, joita muuten oli viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan kaikkiaan peräti 182 000.

Molemminpuolinen kunnioitus on siis paikallaan.

Ensi lauantaina Pellon yrittäjät heittävät hetkeksi huolensa nurkkaan, unohtavat lakot ja verot ja muut huolenaiheet ja nauttivat täysin palkein juhlastaan. Vaikka aamuun asti. Sen he ovat kyllä ansainneet.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?