Toimittaja: Kari Kaulanen

Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) 9 000 jäsentä aloitti maanantaiaamuna lakon. Se tarkoittaa, että lehtiä ja kirjeitä ei jaeta siellä, missä Postin pitäisi jakelu hoitaa.

Näin ollen Meän Tornionlaaksokaan ei tipahda postilaatikkoon lakon aikana. Paino on ilmoittanut, että osoitteellisia eli tilattuja lehtiä ei paineta lakon aikana ollenkaan. Miksi painettaisiinkaan, kun kukaan ei vie niitä tilaajille.

Siksi Meän Tornionlaakson näköislehti on kaikkien vapaasti luettavissa osoitteessa tornionlaakso.edocker.com. Se edellyttää tietenkin nettiyhteyttä ja laitetta, jolla lukeminen onnistuu, kuten tietokone, tabletti tai älykännykkä.

Kokonaan ilman paperilehteä ei sentään jäädä, vaan sitä painetaan 2 500 kappaletta. Ne jaetaan Ylitorniolla ja Pellossa 35 eri pisteessä, joista yksi on tietenkin lehden toimisto Ylitorniolla. Lista on nähtävissä tässä lehdessä sekä osoitteessa tornionlaakso.net.

On luonnollista, että jakelupisteet keskittyvät kirkonkyliin ja niiden liepeille. Meillä ei yksinkertaisesti ole resursseja lehtien viemiseen jokaiseen kylään. Siksi naapuriapu on paikallaan.

Tätä kirjoitettaessa lakon pituus ei ole vielä ratkennut, mutta jopa neljä viikkoa on mahdollinen. Jos tilanne vääntyy kovin pahasti mutkille, miksei enemmänkin.

Mistä lakossa sitten on kysymys? Maallikon on vaikea käsittää sitä, varsinkin, kun ilmassa on koko ajan vähintään kahta vastakkaista tietoa.

PAU:n mukaan työnantaja haluaa siirtää 700 jakelijaa Teollisuusliiton työehtosopimuksen piiriin, mikä alentaisi heidän palkkojaan.

Työnantaja taas vakuuttaa, että jakelijoiden tulot pysyisivät ennallaan. Ota siitä sitten selvää.

En ole koskaan kannattanut lakkoja, koska inhoan työläinen–porvari-vastakkainasettelua. Usein lakossa nostetaan oma etu muiden edun edelle ja unohdetaan juhlapuheissa korostettu solidaarisuus. Toisinaan ollaan taas niin solidaarisia, että mennään tukilakkoon, mikä tässäkin tilanteessa on vaarana.

Minun on kuitenkin vaikea ymmärtää Postin toimintaa.

Siksi olen entistä vahvemmin sitä mieltä, että valtion olisi huolehdittava lehtien ja kirjeiden kulkemisesta myös syrjäseuduille, jos koko maa aiotaan pitää asuttuna. Vaatikoon se sitten vaikka postiveron, jos muuta keinoa ei ole.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?