Toimittaja: Kari Kaulanen

Suomen Yrittäjät ry on julkaissut lokakuun alussa ilmasto-oppaan yrittäjille.

Oppaan johdanto-osassa sanotaan, että ”Ilmastonmuutos on aikamme suurimpia uhkia, joka koskettaa meitä kaikkia”. Lisäksi johdannossa todetaan, että se ei ole välttämätön paha, vaan voi olla myös kilpailu- ja erottautumistekijä.

Oppaassa on yksitoista otsikkoa, joista esimerkkeinä mainittakoon energian käyttö, jätteiden lajittelu ja kierrätys, liikkuminen, henkilöstö, asenteet ja päästökompensointi.

Niiden alla on yhteensä 80 ohjetta. Esimerkiksi toimistotyöskentely sisältää 17 erilaista ohjetta tulostuksen vähentämisestä helposti puhdistettavien pintojen suosimiseen.

Lisäksi lähes kaikki 80 ohjetta ovat täysin käyttökelpoisia myös kotitalouksissa.

Yrittäjän ilmasto-oppaan voi ladata osoitteessa yrittajat.fi/oppaat.

Suomen Yrittäjät on tehnyt myös ilmastonmuutokseen liittyvän gallup-kyselyn. Syys-lokakuun vaihteessa tehtyyn tutkimukseen vastasi 1006 pk-yrityksen edustajaa.

Vastaajista 54 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomen ei pidä toteuttaa kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa riippumatta siitä, miten se vaikuttaa talouden kilpailukykyyn.

Peräti 71 prosenttia olisi valmis maksamaan enemmän veroja ilmastopäästöistä, tosin se edellyttäisi yrittämisen ja työn verotuksen keventämistä.

32 prosenttia vastaajista ilmoitti yrityksensä selvittäneen ilmastonmuutoksen vaikutuksia yrityksen toimintaan.

Hieman yli puolet eli 54 prosenttia ilmoitti, että ilmastonmuutos ja sen hillitseminen eivät vaikuta yritykseen. Siitä huolimatta 56 prosenttia kertoi olevansa valmis lisäämään yrityksen toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi jopa siinä tapauksessa, että se lisäisi yrityksen kustannuksia.

Mikä lienee tilanne Tornionlaaksossa. Tarkoitukseni oli tehdä asiasta laajempi juttu ja sen oheen pieni, paikallinen gallup. Tein jutun maanantaina, mutta tiistaina sitä ei löytynyt enää mistään. Niinpä juttu kutistui näinsoniksi ja gallup kahteen yrittäjään.

Molemmat tiedostivat asian, mutta eivät olleet omassa toiminnassaan ainakaan tietoisesti tehneet sen eteen juuri mitään. Paitsi kierrättäneet. Sekä Pellossa että Ylitorniolla sijaitsevat kierrätyspisteet ovatkin osoittautuneet suosituiksi niin yrittäjien kuin muiden keskuudessa. Siitä on hyvä jatkaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?