Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Otamme usein joko mallia Ruotsilta, tai saavutamme voitokkaita toisia sijoja maidemme välisissä mittelöissä.

Löytyy kuitenkin laji, missä voimme tuulettaa: ylivertainen kantaverkkomme.

Kumppaniamme on kohdannut vastoinkäyminen, sähköpula. Erityisen hankala tilanne on kasvavissa suurkaupungeissa kuten Malmössä ja Suur-Tukholman alueella. Apuun huudetaan jo kuluttajiakin.

Enemmän kuin varsinainen sähköpula kyseessä lienevät pullonkaulat Ruotsin kantaverkossa. Röörit eivät vedä. Suurkaupungit eivät voi kasvaa, eikä teollisuus investoida. Se uhkaa jopa Pågensin korvapuusteja.

Ruotsalaiset ovat rakentaneet kantaverkkoaan ”pieksut jalassa” verkkaisesti. Meillä päättäjät ovat olleet valppaina. Kansallisomaisuutemme yhtä kriittisintä osaa on hoidettu pitkäjänteisesti ja tehokkaasti vuosikymmeniä. Röörit vetävät. Tehot riittävät investoida ja rakentaa tarvittaessa maan joka kolkkaan.

Kantaverkkoyhtiö Fingrid on sijoittunut useiden vuosien ajan kansainvälisten verkkoyhtiöiden vertailussa omaan luokkaansa. Silti sillä on Euroopan kolmanneksi edullisin kantaverkkotariffi, heti Slovenian ja Bulgarian jälkeen.

Vuonna 1977 Suomessa oli pitkä sähkölakko. Kansa sai virtaa tunnin pätkissä, ja tauko sattui tietysti suositun tv-ohjelman aikaan. Konttoreissa oli tunnelmallista naputtaa kirjotuskoneita kynttilöiden valossa. Tänään vastaava tilanne panisi maan polvilleen hetkessä.

Ylpeys käy lankeemuksen edellä, sanotaan. Se mikä tapahtuu tänään Ruotsissa, voi olla todellisuutta meilläkin jonain päivänä.

Ilmastonmuutos ravistaa ja haastaa energiantuotantoa. Sähkösektori on Euroopassa toistaiseksi ainoa, joka on onnistunut vähentämään päästöjään. Teollisuuden ilmastotavoitteiden saavuttaminen voi siten edellyttää siirtymistä yhä sähköintensiivisimpiin tuotantomenetelmiin. Yhteiskunnan digitaalistuminen ja liikenteen sähköistyminen ovat osa samaa kehitystä.

Hurjimpien skenaarioiden mukaan Suomen ja Euroopan sähkönkulutuksen arvioidaan tuplaantuvan seuraavan 30 vuoden aikana.

Meidän ei auta pistää päätä pensaaseen. Luotettava sähköverkko ja puhtaan sähkön saatavuus ovat meille iso valttikortti tulevaisuudessa.

Toistaiseksi voimme hymistellä ja tuulettaa. Korvapuustit eivät ole loppumassa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?