Toimittaja: Anne-Maria Vainionpää

Ihminen voidaan tarvittaessa kiteyttää muutamaan matemaattiseen lukuarvoon. Vaikka päämääreet ovat kaikilla samat, kahta täysin samanlaista yksilöä maailmasta ei toistaiseksi ole löydetty. Ihmisen koko perimäaines, genomi toimii kuten sormenjälki tai silmän iiris, se yksilöi meistä jokaisen lähes kahdeksan miljardin lajitoverimme joukosta.

Vaikka ihmisen perimä saatiin purettua vuonna 2003, geenien toiminta on osoittautunut oletettua monimutkaisemmaksi. Ne leikkivät kuurupiiloa tutkijoiden kanssa.

Arjessa homma on yksinkertaista. Sylkäiset purkkiin tai pyyhkäiset kevyesti näytteen posken limakalvoltasi, näytepaketti postiin, eikä muuta kuin odottelemaan oman perimäsi salaisuuksia.

Sukututkijoille geenitesteihin perustuva tiedonhaku on avannut uusia mahdollisuuksia. Uteliasta mieltä ruokkisi tieto eksoottisista esi-isistä.

Testien kautta henkilö saa myös tietoa mahdollisista terveysriskeistä kuten periytyvästä syöpäalttiudesta tai keski-iässä puhkeavasta neurologisesta sairaudesta.

Netissä testejä myyvä yksityinen taho kalastaa kuitenkin tietoa enemmän kuin geenitestin tilaaja. Maksua vastaan geeninäytteen lähettäjä saa kapean siivun tietoa omasta geeniperimästään. Testaavalle yritykselle näytteet ovat kullanarvoisia. Ne siirtyvät yrityksen tietokantaan ja sieltä mahdollisesti eteenpäin, rahan vaihtaessa omistajaa.

Luotettaviakin tietokantoja voidaan hakkeroida, tai alkuperäinen yritys voi joutua konkurssin tai yrityskaupan kautta ennustamattomiin käsiin. Geenien salaisuudet voivat kiinnostaa tulevaisuudessa myös työnantajia ja vakuutusyhtiöitä.

Ei ole yhdentekevää, kuka pääsee genomitietoihin käsiksi. Niiden muuttaminen tunnistamattomaksi, vain pisaraksi satojen tuhansien tai miljoonien ihmisten geenimeressä, ei ole yksinkertaista. Yksilön tunnistamiseen riittää, kun hänen genomistaan ladataan pätkä laajaan tietokantaan. Eikä pelkästään hänen, vaan samalla paljastuu hänen sukulaisiaan ja heidän hyvin henkilökohtaista tietoa – ilman heidän suostumustaan.

Geenitestin kanssa on viisainta sama varovaisuus kuin salaisuuden kertomisessa. Mieti kaksi kertaa, kenelle avaudut. Genomisi avaamiseen pätee sama sääntö.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?