Toimittaja: Kari Kaulanen

Keväällä 2001 isälleni oli varattuna leikkausaika keskussairaalassa. Keuhkosta piti poistaa arpi tai joku vastaava. Meillä oli se käsitys, että kyseessä on pikku juttu.

Leikkausta ei kuitenkaan voitu tehdä. Syyksi kerrottiin, että se – mikä se sitten olikin – oli vaikeassa paikassa liian lähellä selkää.

Isä tuli kotiin, mutta ei selvästikään ollut kunnossa. Hän kävi kesällä omalla kustannuksellaan Oulun Diakonissalaitoksella magneettikuvauksessa. Sen jälkeen hän meni kuvien kanssa keskussairaalaan, mistä hänet passitettiin Ouluun. Syöpäosastolle.

Vasta siellä lääkäri kertoi, että isällä oli pitkälle edennyt keuhkosyöpä. Hän eli sen jälkeen päivälleen kolme viikkoa.

Jokin aika sitten television ajankohtaisohjelmassa keskusteltiin hoidon priorisoinnista eli siitä, asetetaanko hoidettavat sairaalassa tärkeysjärjestykseen. Keskustelusta tuli sellainen kuva, että epävirallisesti sitä tapahtuu koko ajan.

Näin ohjelmasta vain osan, mutta en voinut olla ajattelematta isäni tilannetta ja kysymättä mielessäni, että oliko hänen kohdallaan kyse priorisoinnista.

Korostan, että en syytä ketään. Luulen kuitenkin, että syövästä tiedettiin jo keväällä samoin kuin se, että sitä ei voida hoitaa. Enemmän minua vaivaa se, miksi siitä ei kerrottu aiemmin.

Joka tapauksessa lähes 20 vuotta vanhan asian pohtiminen on turhaa.

Kolmisen vuotta sitten hyvinkin korkealta taholta todettiin suunnilleen niin, että yli 70-vuotiasta ei saa terveeksi, hoidettakoon siis nuorempia. Näin samalla rahalla saadaan enemmän terveyttä.

Kuulostaa karulta, mutta saattaa oikeasti olla totta jo lähitulevaisuudessa, jos ei vielä olekaan.

Tällä viikolla lehdissä kerrottiin väen vähenemisestä eri puolilla Suomea. Karua luettavaa sekin. Esimerkiksi Ylitornion asukasluku tipahtaisi vuoteen 2040 mennessä noin tuhannella hengellä nykyisestä. Pellon asukasmäärän pudotus, noin 900 henkeä, olisi suhteellisesti vielä suurempi.

Jos ennusteet toteutuvat, joudumme kysymään, kuka enää hoitaa ja ketä ja millä rahalla. Kaiken lisäksi suuret ikäluokat ovat vuonna 2040 vasta hieman päälle 90-vuotiaita.

Luulenpa, että poliittiset päättäjät joutuvat jossain vaiheessa ottamaan kantaa siihen, ketä hoidetaan ja ketä ei, ja myös eutanasia tulee uudelleen käsiteltäväksi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?