Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Selittää voi sanoin tai teoin.

Edellinen autoni oli punainen Toyota Corolla. Sen lempinimi oli Leppäkerttu. Villeimmissä unelmissani aioin maalata sen konepellille mustia palloja ja etuvaloihin pitkät ripset. Sitten kasvoin aikuiseksi.

Punainen pikku katiska ja kuskilla poninhäntä. Vedonlyönnin paikka, että valkoisen audin tai mustan mersun, kaikilla mausteilla ja alumiinivanteilla, mieskuskin on pakko kaasuttaa ohi. Keltaista viivaa kaksin kerroin ja ohi, vaikka punaisessakin autossa tutkavaroitin kilkattaa ylinopeutta. Mieskuskit tuntevat teiden lait.

Rinnastan tämän termiin miesselittäminen. Sen mukaan miehet tietävät kaikesta kaiken tai ainakin aina enemmän kuin naispuolinen asiantuntija samasta aiheesta. Tästä jalostuneempi versio on miestoisto. Naisen esittäessä jonkin idean, sanotaanpa vaikkapa työpaikalla, se vaietaan kuoliaaksi. Kun miespuolinen kollega puhaltaa saman ehdotuksen uuteen lentoon, se onkin muuttunut Ideaksi. Taputuksia, aplodeja, yläfemmoja ja selkääntaputuksia.

Herkullisia ja vaarallisia ryhmittelyjä on muitakin. Hyväosaiset ja varakkaat ihmiset jakavat mielellään ja maksutta köyhille ja sairaille neuvoja, kuinka elää paremmin. Ylös, ulos ja lenkille, eivätkä peruna ja kaalikaan maksa mitään.

Tasa-arvon MM-kisoissa suomalainen nainen taitaa seistä mitalikorokkeella. Näin siitä huolimatta, että mörkö nimeltä patriarkaatti näyttää meilläkin olevan kaiken sylttytehdas. Miesten poliittinen, taloudellinen ja sosiaalinen ylivalta sekä kaupan päällisiksi valkoinenkin ylivalta, niin meidän on helppo nimetä ”oikeat” syylliset kurjuuteemme.

Suomalaisen vahvan naisen prototyyppi lienee Minna Canth istumassa tummassa puvussaan katse vakaana ja päämäärätietoisena. Niskavuoren Hetaan tiivistyy suomalaisen naisen tahto ja ylpeys. Lenita Airisto ja hupaisat kommenttinsa miespukeutumisesta, onhan meitä.

Ottakaamme käyttöön termi naisselittäminen. Voimme tarkkailla tällaista ilmiötä lähipiirissämme. Annan esimerkkejä. Mies pakkaa kauppakassit väärin, eikä kiinnitä huomiota valko- ja kirjopyykin eroon. Makkara ei ole vihannes, ja koti-isissä on jotain outoa. Mies ei kuuntele, eikä puhu. Häntä ei myöskään saa opastaa ja neuvoa. Seli-seli.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?