Toimittaja: Minna Siilasuo

Teen nyt julkisen tunnustuksen. Olin vuonna 1980 tai -81 Raahessa kotiteollisuuskoulussa ja asuin kolmen muun tytön kanssa yhteisessä asunnossa. Asunnossa oli parveke ja yksi tytöistä, Paula, poltti tupakkaa.

En tiedä, mikä minuun meni, mutta yhtenä kauniina päivänä pyysin Paulalta tupakan ja poltin siitä puolet. En myöskään tiedä, mitä jaloilleni tapahtui, sillä ne katosivat yllättäen. Tytöt joutuivat auttamaan minut sisälle.

Tupakointiurani päättyi ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan. En ehtinyt jäädä nikotiinikoukkuun. En myöskään pitänyt jalattomana olosta, eikä se houkutellut minua uusiin kokeiluihin.

Tämän päivän nuoria houkutellaan tupakan pariin nuuskalla, jota ainakin meidän nuoremme saavat länsinaapurin kaupoista mielin määrin – ja saavat ne kauempana asuvatkin. Nuuskan joppaaminen on nimittäin tuottoisa rikos.

Muutama viikko sitten Ylen uutisissa kerrottiin, että ruotsalaiset myyvät suomalaisille nuuskaa, joka on niin väkevää, ettei se kelpaa heille itselleen. Kun tavanomaisessa nuuskan annospussissa on kahdeksasta kymmeneen milligrammaa nikotiinia, vahvimmissa tuotteissa sitä on jopa 42 milligrammaa.

Ainakin tämmöinen kukkahattutäti tajuaa ilman rautalankaväännöksiäkin, että jos totuttaa itsensä sellaiseen huumeeseen, siitä ei pyristellä eroon ihan helposti. Ei ehkä ollenkaan ilman ammattiapua ja omaa lujaa tahtoa.

Ruotsalaisille vahva nuuska ei siis maistu, ja sitä myydäänkin uutisen mukaan vain Suomen rajan läheisyydessä. Varmemmaksi vakuudeksi eräs yhtiö valmistaa Sisu Extreme -nuuskaa, jonka rasian kannessa on leijona Suomen väreissä.

Voisi aika helpostikin kuvitella, että kohdeasiakaskunta asustaa itärajan takana eli Suomessa.

Vahva nuuska on huonolaatuista, mutta se ei liene tärkeää. Kun asiakas on koukussa, kauppa käy kuin siimaa eikä laadulla ole merkitystä.

Erityisesti nuoret ovat liemessä nuuskakokeiluineen, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Hanna Ollilan mukaan kehittyvissä aivoissa nikotiinin lyhytkestoinen mielihyvävaikutus korostuu.

Myös sydän ja verenkiertoelimistö joutuvat nuuskan ansiosta lujille, erityisesti nuorilla. Halvalla jalattomaksi, niinpä kyllä, mutta oman terveyden kustannuksella.

Halpisnuuskalla on kalliit seuraukset.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?