Toimittaja: Kari Kaulanen

Mitä tarkoittaa luottamus kunnallisissa luottamustehtävissä?

Asia alkoi askarruttaa, kun luin kahdessa edellisessä Meän Tornionlaaksossa olleet Pellon sote-palveluiden järjestämistä koskevat kirjoitukset. Molemmissa epäiltiin, että päätös niiden ulkoistamisesta on jo tehty pienessä piirissä.

Jos näin olisi, äskettäin järjestetyt sote-kuulemiset olisivat siis olleet vain teatteria. Ja koska niitä oli – ja on edelleen – mahdollisuus katsoa verkossa, ne olisivat myös eräänlaista tosi-tv:tä.

Tietenkin kaikki on mahdollista, mutta itse en jaksa uskoa, että jotkut pelaisivat niin härskiä peliä.

Sen puolesta puhuu myös tilaisuuksien avoimuus. Niitä ei järjestetty vain pienelle piirille, vaan ne olivat avoimia kaikille kuntalaisille ja netin kautta jokaiselle Pellon asioista kiinnostuneelle.

Valtuustosali oli tilaisuuksissa lähes täynnä. Netistä yksittäistä infoa on tähän mennessä katsottu parhaimmillaan 330 kertaa.

En tiedä läheskään kaikkia Suomen kuntia edes nimeltä, puhumattakaan, että tietäisin niiden toimintatavoista. Uskallan silti epäillä, että monessakaan kunnassa päätöksenteko olisi niin avointa ja siitä tiedotettaisiin niin hyvin kuin Pellossa.

Ja oli miten oli, lopullisen päätöksen sote-asiassa tekee joka tapauksessa kunnanvaltuusto.

Se, miksi asiaa selvitetään, käy hyvin ilmi valtuuston maanantaina tiedokseen saamasta talouden osavuosikatsauksesta. Suurimmat euromääräiset ylitykset talousarvioon verrattuna ovat syntyneet erikoissairaanhoidosta, sosiaalityöstä ja terveydenhuollosta. Ne ylittävät ensimmäisen vuosipuoliskon talousarvion yhteensä noin 1,061 miljoonalla eurolla.

Jotain on siis tehtävä.

Onko oikea tapa ajaa asiaa itse haluamaansa suuntaan kylvämällä epäilystä ilman todellista näyttöä?

Esimerkiksi se, että ensin on tehty tutustumisvierailuja kuntiin, joissa sote-palvelut on ulkoistettu, ei oikeasti kerro mitään, mutta sen saa kyllä halutessaan näyttämään siltä.

Demokraattisesti valittuja päättäjiä kutsutaan luottamushenkilöiksi. Se tarkoittaa, että äänestäjät luottavat heihin. Mutta se tarkoittaa myös sitä, että heidän on luotettava toisiinsa ja myös virkamiehiin. Sitä se taas ei tarkoita, että epäkohtiin ei pitäisi puuttua.

Mutta vain silloin, kun pystyy näyttämään ne toteen.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?