Toimittaja: Minna Siilasvuo

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on nostanut esiin ajauksen, että Suomesta tulisi saada soijaton maa vuoteen 2015 mennessä. Ihan täydelliseen soijattomuuteen hänkään ei usko, sillä soijaa piilotellaan jos johonkin tuotteeseen.

Meitä houkutellaan nykyään mukaan monenlaisiin teemoihin: vietetään tipatonta tammikuuta tai lihatonta lokakuuta. Itse olen lupautunut viettämään tofutonta tammikuuta ja voisin ottaa vakavaan harkintaan myös soijattoman syyskuun.

Tuskinpa kokisin kovin suurta synkkyyttä, vaikka asuisin soijattomassa Suomessa. Suhtaudun nimittäin soijaan hyvin epäluuloisesti jo sen sisältämän kasviestrogeenin takia. Liekö tuo kovin terveellistä?

Ministeri Leppä on todennut, että sademetsiä uhkaava soija voitaisiin varsin helposti korvata Suomessa lisäämällä härkäpavun kasvatukseen käytettävää peltoalaa. Peukutan ajatusta, varsinkin nyt kun maailman keuhkot palavat Amazonilla.

Härkäpapu tuottaa Suomessa runsasta satoa ja lisää samalla maaperän typpivarantoja. Se viihtyy erinomaisen hyvin myös napapiirin pohjoispuolella ilman minkäänlaista lisälannoitusta – eikä se ole arka pienelle hallan puraisullekaan.

Perunamaalla härkäpavut voi kylvää perunoitten väliin tuottamaan lisälannoitusta perunalle. Toimii, on sitä sen verran usein kokeiltu.

Pakastimen pohjalta saattaisi vieläkin löytyä muutama pussillinen komeita oman kasvimaan härkäpapuja, punaisia tai vihreitä. Niistä syntyy nopeasti proteiinipitoista ruokaa, kun ne nakkaa jäisinä pannulle kasvisöljyn ja valkosipulin seuraksi.

Hyvää, terveellistä, ravitsevaa, edullista, ilmastoystävällistä ja jopa vegaanista, jos se on syöjälle tärkeää. Ja tietysti myös perinteistä! Suomessa on syöty härkäpapuja jo aikojen alusta, ainakin 600-luvulta alkaen.

Ensimmäinen kirjallinen merkintä härkäpavusta on peräisin vuodelta 1324, jolloin Maunu Ladonlukko määräsi kansalaiset maksamaan talonpoikaispavun viljelystä kymmenykset kirkolle.

Aikanaan peruna ja herne syrjäyttivät härkäpavun, mutta nyt papu – joka ei muuten ole papu, vaan virna – on taas valtaamassa tilaa itselleen. Enää sitä ei tarvitse välttämättä kasvattaa itse, vaan ihan tavallisesta ruokakaupasta saa erilaisia härkäpaputuotteita.

Tosin tuoreita härkäpapuja saa edelleen varmimmin kasvattamalla ne itse.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?