Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Kävin Rovaniemellä eräässä kahvilassa. Puhelimeni sijainti-toiminto oli pois päältä. Muutama hetki kahvittelun jälkeen puhelimeeni tuli kuitenkin viesti, haluaisinko arvioida tyytyväisyyttäni kyseiseen kahvihetkeen.

Juttelin mieheni kanssa niitä näitä. Eipä aikaakaan, kun puhelimeni osallistui myös keskusteluumme. Se ehdotti minulle sanahakua porinastamme nappaamalleen sanalle.

Tällaiset tapahtumat pelottavat ja luovat kummitusmaista tunnelmaa. Kuka ja mitä meistä tiedetäänkään – tietämättämme.

Valvontakamerat tekevät työtään vuorokaudet ympäriinsä. Kanta-asiakas- ja maksukortit piirtävät meistä kuvaa jokaikisen pikkuostoksenkin kohdalla. Facebook yhdistelee huolettomista klikkauksistamme kuvaa meistä ja myy tietoa eteenpäin, jonnekin. Kännykän lokitiedot paljastavat, missä ja milloin olemme kulkeneet. Kiinassa 3,5 miljoonan asukkaan kaupungissa poliisilta vie seitsemän minuuttia löytää etsimänsä ihminen.

Lääkäreiltä odotetaan tiiviimpää yhteistyötä poliisin kanssa. Ihmiset teettävät geenitestejä. Biopankit ovat tätä päivää. Tuskin saat vakuutustakaan, ellet samalla paljasta itsestäsi ja elämästäsi varsin intiimejä seikkoja; mitä syöt, paljonko painat ja mikä on sykkeesi.

Lukioaikanani 1980-luvun alussa luetettu George Orwellin teos Vuonna 1984 tuntuu yhä ajankohtaisemmalta ja tuoreemmalta. Huolettomalla 1980-luvulla, kun maailma oli itselleni auki, kirja oli tunkkainen ja ah, niin tarinallinen.

Se oli silloin se. Nyt olemme siirtyneet ubiikkiyhteiskuntaan. Tämä sanakummajainen tarkoittaa tietoyhteiskunnan seuraavaa vaihetta, jossa tieto- ja viestintäteknologia tunkeutuu joka ikiseen paikkaan ja elämäntilanteisiin. Tottahan se on. Tätä maagista ja ylimaallista älyä löytyy autojen renkaista, jääkaapista ja leivänpaahtimesta, vanhenevalla päiväyksellä myytävästä jauhelihapaketista ja ämmin pilleripurkista. Jokuveljeltä ei jää piiloon mikään.

Niin kauan kuin elämme jokseenkin laillisessa järjestyksessä, pikku seikka kuten yksityisyyden kapeneminen ei ehkä vaikuta uhalta. Entäpä jos yhteiseen akvaarioomme tulisi murtuma?

Tieto on uutta kultaa. Vain mielikuvitus on rajana, mitä kaikkea loppumattoman massan, Big datan, möyhimisellä silloin hallittaisiin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?