Toimittaja: Minna Siilasvuo

Saan päivittäin sähköpostiini kymmenittäin erilaisia tiedotteita, jotka koskevat mitä moninaisimpia asioita. Ylen ohjelmatarjontaa, minulle tuntemattomien yhtyeiden keikkoja ja levyjä, suuryritysten neljännesvuosikatsauksia, uusia keksintöjä ja ties mitä.

Yleensä nuo tiedotteet lentävät roskakoriin saman tien, sillä paikallislehdellä on oma tehtävänsä, eikä se liity välttämättä kovin läheisesti noin maailmoja syleileviin aiheisiin.

Viime viikolla silmiini sattui kuitenkin IlmastoAreenan kiitos kaikille Qstockin kävijöille, jotka piipahtivat viikonlopun aikana sen ja Vaatelaastarin yhteisellä kojulla.

En olisi välttämättä huomannut sitä, mutta kun ajatukseni olivat juuri askaroineet vanhojen vaatteiden uudistamisessa, mieli oli altis.

Vaatelaastari! Miten mahtava idea! Kolmen naisen yhteinen huoli ilmastosta on poikinut vaatelaastareita valmistavan pienyrityksen. Helppokäyttöinen vaatelaastari jatkaa vaatteen käyttöikää kun ei ehdi – tai osaa – parsia tai paikata onnettomuuden uhriksi joutunutta, mutta muuten ihan käyttökelpoista vaatekappaletta.

Taustalla on tieto, että jokainen suomalainen ostaa vuosittain 20 kiloa tekstiiliä ja heittää puolet siitä pois. Taloudellinen ja ekologinen synti.

Osaan kyllä parsia ja paikata, mutta en oikein ehdi. Silloin kun ehtisin, en viitsi.

Ensi talvena joudun luultavasti luopumaan hyvin palvelleesta työmekosta, koska siitä alkaa näkyä läpi. Paikkaamisesta ei ole juuri iloa siinä vaiheessa, kun kankaassa ei ole enää kohtia, mihin paikan voisi kiinnittää.

Menetys harmittaa minua jo etukäteen, mutta se on saanut minut myös oivaltamaan jotakin.

Omat kaappini ovat täynnä vaatteita, joita en pidä juuri koskaan. Niissä kaikissa on jotain hankalaa. Iso tästä, pieni tuosta, liian lyhyt tai pitkä. Siis käyttökelvoton.

Olen päättänyt koota käyttökelvottomista vaatteistani muutaman yksinkertaisen kotimekon. Ne saavat palvella minua leipomusten parissa, ruuanlaitossa ja muissa kotiaskareissa, joissa mukavuus voi viedä voiton esiintymiskelpoisuudesta.

Vanhoissa vaatteissani on paljon hyviä kankaita ja osaan ommella. Osaan jopa piirtää kaavat, jos on pakko, mutta aikaa siinä kyllä menee.

Miksi ihmeessä en keksinyt tätä aikaisemmin?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?