Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Verbi uhriutua määritellään uhrin roolin omaksumiseksi. Tästä vedämme johtopäätöksen, että aktiivin indikatiivin preesens yksikön ensimmäisessä persoonassa kuuluu uhriudun. Vastaavasti sama monikon ensimmäisessä persoonassa kuulostaa nykyään laajalti viljellyltä uhriudumme.

Uhri puolestaan tarkoittaa kirjanoppineiden mukaan jotakuta, joka joutuu kärsimään, vahingoittuu tai menettää henkensä jonkin vuoksi tai on jonkin vahingollisen toiminnan kohteena tai alttiina jollekin kielteiselle. Raamatullinen uhrin käsite vastannee hyvin myös kielitoimiston viisaiden määrittelyä.

Kansanihmisenä pyöristän käsitteen yhtä kaikki käsitteen alle ”ei niin kivaa”.

Pyöristän väärin. Nimenomaan se on nykyään kivaa ja ennen kaikkea modernia. Uhriutumalla oma tai porukan arvo nousee kohisten. Eikä pelkästään arvo, vaan tuolla maagisella närkästymisellä voimme nousta toistemme yläpuolelle ja olla piirun tai jopa kaksi väärämielisiä parempia. Se on kivaa.

Valitettavasti se ei ole ainoastaan kivaa ja mieltä ylentävää. Se on vaarallista.

Moraalinen närkästys tai kansankielellä nirppanokkaisuus on saanut julkisuudessa huolestuttavia muotoja. Teemasta riippuen vallalla on niin sanottu yhden sallitun totuuden näkökulma. Muita ei ole. Vaikka olisikin, ne ovat absoluuttisen konservatiivisia ja sellaisina moraalittomia.

Vastenmielisiä ja vaarallisia piirteitä uhriutuminen saa silloin, kun nämä ”oikeamieliset” nostavat mielestään moraalittomia näkökulmia esiintuovan henkilön julkisuuden häpeäpaaluun. Maalittamisesta on ollut julkisuudessa vaarallisia esimerkkejä. Toiminnallaan uhriutumiseen mieltyneet pyrkivät saamaan suurempia joukkoja taakseen mustamaalatakseen tai aiheuttaakseen erilaista vahinkoa poikkeavan mielipiteen esittäjälle.

”Jos et ole puolellamme, olet meitä vastaan”, opasti meitä jo Leonid Brežnevkin. Mahdollisuutta puolustautumiselle tai laajemmalle faktapohjaiselle keskustelulle ei anneta.

Olen kuulevinani manipuloinnin ja joukkonarsismin kellojen kumahdukset.

Toivottakaamme kaiken maailman uhriutujille suoraan aktiivin imperatiivin preesensiä yksikön kolmannessa persoonassa uhriutukoon.

Samalla opettelemme seisomaan omilla jaloillamme.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?