Toimittaja: Minna Siilasvuo

Vanhassa laulussa kyllä tiedetään, mikä vei niin muurarin, maalarin, hanslankarin kuin rannoilta hampparin, mutta vastaus ei taida pitää enää paikkaansa. No, ehkä korkeintaan hampparin kohdalla.

Kuka tai mikä peijooni siis vei mainitut ammattimiehet ja mihin heidät piilotettiin? Lapissa nimittäin alkaa olla pula monenlaisista rakennusalan ammattilaisista, ja aivan erityisesti muurareista.

Muurareita ei täsmäkoulutettu vuosikausiin, kun moiselle ammattikunnalle ei tuntunut olevan juuri tarvetta. Nyt tilanne on toinen.

Ei tämä tosin mikään uutinen ole. Kun tein joskus 15–20 vuotta sitten Rovaniemellä Lapin Asuntolehteä, rakennusalan ammattilaiset puhuivat aivan samoista asioista. ”Mattomiehillä on viimeinen väri päässä” ja ”hyvää muuraria ei tahdo saada mistään” olivat jo silloin tuttuja lausahduksia.

Välillä on näyttänyt siltä, että rakentaminen Lapissa hiipuu. Näin on osittain käynytkin, mutta asuntoja rakennetaan edelleen tasaiseen tahtiin, matkailu työllistää rakentajia ja teollisuuskin nielee osansa rakentamisen ammattilaisista.

Mikäli Lappiin kaavaillut suuret tehdashankkeet toteutuvat, rakentajapula saattaa koetella Lappia hyvinkin kovalla kädellä.

Tauti on siis tiedossa, mutta mistä siihen kehitellään hoito? Miten siisteistä ja hyväpalkkaisista sisätöistä haaveilevat nuoret saadaan kiinnostumaan rakennustöistä, joissa kädet likaantuvat ja haalarit myös?

Sisätyöt voivat olla siistejä, mutta palkoissa moni rakennusalan ammattilainen taitaa mennä edelle. Hyvä niin, sillä työ tarvitsee tekijänsä, ja palkka on yksi keino työntekijöiden houkuttelemiseksi työvoimapulan uhatessa.

Palkka yksin ei varmaankaan riitä tuomaan nuoria rakennusalalle, mutta kun siihen yhdistetään sopiva annos ammattiylpeyttä ja ilo työn jäljen näkemisestä puhumattakaan koulutusajan lyhyydestä, alkaa mahdollisuus ehkä tuntua jo houkuttelevalta.

Ehkä meidän, joista ei tullut muurareita, pitää myös muistaa osoittaa arvostustamme. Isäni, joka oli siistin sisätyön tekijä, ei koskaan lakannut ihastelemasta kaikkien käytännön alojen ammattimiesten osaamista. Hänen peukalonsa kun oli asettunut kutakuinkin keskelle kämmentä.

Itse asiassa hänen ainoa vävynsä sanoi useamminkin kuin kerran, että ihan nolottaa kuulla niin paljon kehuja omasta vaatimattomasta osaamisestaan…

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?