Toimittaja: Kari Kaulanen

Jos joku sattui lukemaan kaksi viikkoa sitten tämän ja viereisen palstan, saattoi huomata niissä melkoisen ristiriidan.

Vieressä ihasteltiin nykyaikaa ja esimerkiksi kännykän tuomia mahdollisuuksia television ja elokuvien katseluun.

Tällä palstalla taas kauhisteltiin sitä, kuinka ison hiilijalanjäljen suoratoistopalveluiden käyttäminen aiheuttaa. Tieto oli ”paljastettu” lehden painopäivän aamuna YLE:n uutisissa.

Eikä siinä kaikki. Pari päivää myöhemmin Petteri Löppönen kertoi vaisuna, että YLE:n levittämä uutinen ei pitänyt paikkaansa. Hiilijalanjäljen laskemisessa oli käytetty vääriä lukuja, minkä tuloksena uutisoitu jälki oli paljon isompi kuin todellisuudessa.

Pahoittelu tai anteeksipyyntö uutisesta, joka sai monet ihmiset tuntemaan entistä suurempaa syyllisyyttä, olisi tietenkin ollut liikaa.

Kyseessä on oiva esimerkki nykyajan skuuppikilpailusta. Tiedotusvälineet ovat valmiit kertomaan mitä tahansa, kunhan pääsevät tekemään sen ensimmäisenä. Tällöin toiset joutuvat mainitsemaan uutisen yhteydessä, että asiasta kertoi ensimmäisenä se ja se.

Maksan mielelläni YLE-veroa, joka on mielestäni pieni raha kaikesta siitä, mitä yhtiö tarjoaa. Siksi on surullista, että kansalaisten rahoittama yhtiö lähtee mukaan uutiskilpailuun. Useimmat pitävät edelleen YLE:n uutisia luotettavimpina. Mutta kuinka kauan?

Ristiriitaista viestintää saamme kuitenkin lukea ja kuunnella jatkuvasti, jos seuraamme mediaa.

Esimerkiksi terveellisestä ruokailusta tehdyistä tutkimuksista tulee tietoa harva se päivä. Otsikoissa käytetään lähes aina ”saattaa”-, ”ehkä”- ja muita ehdollisia sanoja. Toisin sanoen, asia ei ole varma. Kuitenkin me usein ymmärrämme, että asia on kuten sanotaan, kunnes parin päivän päästä saamme päinvastaista tietoa.

Tällaisissa ristiaallokoissa joudumme heittelehtimään päivästä toiseen, jos uskomme kaiken, millä esimerkiksi iltapäivälehtiä täytetään.

Enää uutisia ei pääse pakoon jättämällä lehdet ostamatta ja katsomatta televisiota. Myös radio on suljettava, mutta sekään ei vielä riitä. Tehokkain tiedon – ja tuntuu, että useimmiten väärän – levittäjä on sosiaalinen media, missä jaetaan kaikki kielteiset ja ristiriitaiset uutiset.

Se pitäisi jättää ensimmäisenä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?