Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Pikku tytöt ovat ikiaikoja leiponeet hiekkakakkuja, valmistaneet herkkuaterioita horsman- ja voikukanlehdistä – ja pakottaneet pikku pojat vieraiksi ravintoloihinsa. Vastentahtoisella vastaanottokäynnillä topakka pikku lääkäri tukki potilaan suun, ennen kun tämä alkaa valittaa vaivojaan.

Diagnoosi syntyi yhtä nopeasti kuin terveyskeskuksessakin; piharatamoa pahasti ”verta vuotavaan haavaan” ja seuraava vastentahtoinen potilas sisään. Kuka on koskaan saanut lapsen taittaman heinänkorren, johon tahmaisilla sormilla on pujotettu mustikoita ja vadelmia, parantuu salamannopeasti kaiken maailman vaivoista.

Sotavuosien jälkeen elintason noustua kaikenmaailman horsmat, voikukat, nokkoset ja petut saivat mennä. Kotikutoisuus antoi tilaa uudelle ja uljaammalle. Monia perinteisiä kasveja alettiin pitää tuontituotteiden rinnalla korvikkeina. Näin kävi esimerkiksi sikurille. Korvikekahvi oli synonyymi raskaille ajoille.

Ei mitään uutta auringon alla. Pettu on riisunut häpeällisen maineensa ja palannut parrasvaloihin funktionaalisena ruoka-aineena, jos vanhalle ja tunnetulle ainesosalle haluaa antaa koreammalta kalskahtavan etuliitteen. Petulla kun arvellaan olevan vaikutusta kolesterolitasoon sen lisäksi, että se sisältää kuituja, rautaa, mangaania, sinkkiä ja flavonoideja.

Villiyrtit ovat keskeinen osa välimerellistä ruokavaliota. Siellä villiyrttien käyttö on jatkunut vuosisatoja. Se on samanlaisessa asemassa kuin meillä marjastus ja sienestys.

Suomessa villiyrtit ovat palanneet väellä ja voimalla ihmisten tietoisuuteen ja arkeen. Erään arvion mukaan jo viidennes suomalaisista on käyttänyt tai kerännyt luonnosta näitä parjattuja rikkaruohoja lautasilleen. Se kulkee nimellä hortoilu. Termi tulee kreikankielisesta sanasta horta, villi ja kasviperäinen syötävä. Se jos mikä on lähi- ja luomuruokaa.

Mindfulnessin jälkeen puhutaan wildfulnessistä. Mikäpä siinä, ei nimi touhua pahenna. Horsmanlehtiä, voikukkaa ja nokkosta keräämään ja luonnon monivalinnasta nauttimaan. Kotiravintolasi asiakkaat kokki mukaan lukien yllättyvät. Heinänkorsi, johon on pujotettu mustikoita ja vadelmia lääkitsee jo pelkällä olemassaolollaan. Kyllä lapset tietävät!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?
Lisätietoja OK - sulje ilmoitus En hyväksy