Toimittaja: Minna Siilasvuo

Yksi jos toinenkin potee nykyään ilmastoahdistusta. Toiset – kuten esimerkiksi eräs juustosuikeron värinen, vaikutusvaltainen mies – (t)viittaavat enemmän tai vähemmän pontevasti kintaalla koko asialle.

Moni miettii arkisia tekemisiään suhteessa ilmastonmuutokseen. Minä kannan syyllisyyttä siitä, että lennän pari, joskus kolmekin kertaa vuodessa Espanjaan ja teen olosuhteiden pakosta työmatkani autolla.

Keskiviikkoaamuna minulle selvisi Ylen uutisista, että teen vahingollisia ilmastotekoja myös kotona ollessani. Muulloinkin kuin syödessäni juustoa ja punaista lihaa.

Tietotekniikka-ala kasvaa huimaa vauhtia ja tuottaa tällä hetkellä arviolta kolmesta neljään prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Lentoliikenteen päästöt ovat vain kaksi prosenttia.

Kun katson elokuvan, videon tai ylipäätään avaan jonkun älylaitteen, jossakin päin maailmaa hyrähtää datakeskus päälle ja alkaa kuluttaa energiaa. Aika usein turhaan. Yksi kissa- tai lokkivideo päivässä vielä menettelee, mutta pitikö niitä katsoa kymmenen?

Facebookissa ja muissa somepalveluissa asuminen, sähköpostin lähettäminen, hakujen tekeminen hakukoneilla ja musiikin kuuntelu Spotifysta syövät energiaa, eikä kyse ole ihan pienistä jutuista.

Jos viettää 85 tuntia katsellen elokuvia tai sarjoja älylaitteella verkossa, tulee tuottaneeksi saman verran hiilidioksidipäästöjä kuin lentämällä Helsingistä Tukholmaan.

Suomalaiset kunnostautuvat tässä kyseenalaisessa kisassa aivan erityisesti nappaamalla johtopaikan OECD-maitten joukossa lähes 15,5 gigatavun kuukausittaisella käytöllä mobiililaajakaistaliittymää kohden. Ohitamme rakkaat kilpakumppanimme ruotsalaisetkin kolminkertaisesti ja muut jäävät vielä kauemmas taakse.

Me voimme siis tuhota ympäristömme vaikkapa vain istumalla kotona katsomassa elokuvia tai somettamalla raivokkaasti. Kiva.

Toisaalta tämä tieto myös helpottaa. Voi ruveta vähentämään tuottamiani hiilidioksidipäästöjä ihan uudella tavalla. Koska terveydelliset syyt ajavat minut lämmittämään natisevia niveliäni silloin tällöin, enkä voi oikein luopua työstänikään, voin sentään rajoittaa someaikaani ja elokuvien katsomista.

Tosin eilen katsoin tosi söpön videon, jossa lokki steppasi kalliolla. Mutta vain kerran!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?
Lisätietoja OK - sulje ilmoitus En hyväksy