Toimittaja: Kari Kaulanen

Viime päiville on kasaantunut niin paljon tapahtumia, että hengästymättä on ollut vaikea pysyä mukana. Jokaisella on oma merkityksensä.

Varmasti monella muullakin oli sunnuntaina vaikeuksia päättää, ketä äänestäisi. Itse tein päätöksen vasta kävellessäni äänestyspaikalle.

Siihen nähden, kuinka paljon EU vaikuttaa päivittäiseen elämäämme, suomalaisten äänestysinnokkuus on käsittämättömän vähäistä. Se on ymmärrettävääkin, koska päätökset tehdään kaukana meistä. Päätösten vaikutuksiin niiden tekopaikalla ei kuitenkaan ole merkitystä.

Vai onko äänestämättä jättäminen protesti? Protesteja lienevät ainakin ne 6 331 ääntä, jotka hylättiin. Eri juttu on, mitä asiaa sellainen protestointi – tai äänestämättä jättäminen – auttaa.

Pellossa taas otettiin iso askel kohti päätöksenteon avoimuutta, kun valtuuston kokousta saattoi seurata reaaliajassa kotonaan tai missä tahansa, missä jonkinlainen mobiiliyhteys toimii.

Valtuuston kokoukset ovat olleet aina avoimia yleisölle, mutta ani harva on vaivautunut paikan päälle niitä seuraamaan.

Nyt tallenteen kokouksesta voi katsoa myös jälkikäteen. Tiistaiaamuun mennessä Pellon kunnan Youtube-kanavalla näkyvällä tallenteella oli jo 196 näyttökertaa.

Kaikesta näkee, että asiaan on panostettu. Kameroita on useita, jolloin kuvakulmia voidaan vaihtaa tilanteen mukaan.

Ainutlaatuista koko valtakunnassa lienee se, että katsojilla on tulevaisuudessa mahdollisuus esittää kokouksen aikana kysymyksiä. Jos kysymys on perusteltu, se tulee näkyviin puheenjohtajapöydän takana seinällä olevalle, isolle näyttöruudulle. Kaikki kysymykset ja mahdolliset kommentit sinne eivät tietenkään päädy.

Todennäköisesti uusi järjestelmä herättää kiinnostusta kunnalliseen päätöksentekoon. Ehkä se vaikuttaa myös päättäjiin. He voivat jopa joutua harkitsemaan puheenvuoronsa tarkemmin kuin aiemmin.

Suomalaisille merkittävin viikonlopun tapahtumista taisi kuitenkin olla jääkiekkoilijoiden menestys. Siitä kertoo jo se, että yli 50 000 ihmistä kokoontui maanantai-iltana Kaisaniemen puistoon juhlimaan maailmanmestarijoukkuetta. ”Suomi sekos”, kuten uutistenlukija sanoi.

Miesten joukkueen motto ”Kun aika on” oli lainattu laulusta, jonka Lasse Mårtensson oli sanoittanut salanimellä Savinainen.

Se pätee moneen muuhunkin asiaan elämässä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?