Toimittaja: Kari Kaulanen

Viime päivinä olemme taas saaneet sekä kuulla että lukea, kuinka pörssikurssit ovat laskeneet, nousseet, laskeneet, nousseet…

Asiantuntija toisensa jälkeen seisoo telkkarin ruudussa kertomassa, pitääkö huolestua vai olla huolestumatta.

Tutuiksi tulevat myös alan termit, kuten kurssien sahaaminen ja korjausliike.

Toistetuin sana on kuitenkin markkina, tuo kaikkivaltias, jonka armoilla olemme.

Mutta mikä se on se markkina?

Ainakin se on Enontekiöllä, Lätäsenon ja Könkämäenon risteyksessä sijaitseva pieni kylä, joka on joskus aikoja sitten ollut tärkeä kauppapaikka.

Itselleni markkinat monikossa tuovat ensimmäisenä mieleen elokuvan ja laulun Rovaniemen markkinoilla ja myös Pellon markkinat. Jälkimmäinen ei kuitenkaan tarkoita nykyisiä, jokseenkin laimeita markkinatapahtumia, vaan niitä, joita järjestettiin joskus neljä, viisi vuosikymmentä sitten. Silloin, kun surmanajajien pönttö huojui isä- ja poika-Suurosen päristellessä sen sisällä ja telttakahvilan jukeboxista raikui Beatlesin Twist and Shout.

Mutta ei, ei nykyajan markkina tarkoita sellaista, vaikka kaupankäynnistä onkin viime kädessä kyse.

Arvopaperipörssit ovat oma maailmansa. Uutisten yhteydessä toistuvat nasdaqit, nikkeit, dow jonesit ja muut, Suomessa Helsingin pörssi.

Pörsseissä meklarit huitovat, huutavat ja ryntäilevät puhelin kummassakin korvassa. Ei helppoa työtä sekään.

Tulee jotenkin avuton olo, kun katsoo, kuinka alan ihmiset taputtavat nauraen käsiään, kun kello soi. Avuton luultavasti juuri siksi, koska en ole sen enempää suur- kuin piensijoittajakaan enkä ymmärrä, miten markkina toimii.

Miksi nousumarkkinasta tulee laskumarkkina, miksi tarvitaan korjausliikkeitä, ja miksi markkina säätelee koko maailman taloutta?

Tietenkin netistä löytyy monen monta sivua, joilla kerrotaan markkinoiden toimintaperiaatteista.

Mutta kuinka moni jaksaa niihin tutustua? Itse en jaksa.

Tiedän vain, että jos Amerikassa tulee pörssiromahdus, se tuntuu myös Suomessa ja aiheuttaa pahimmassa tapauksessa uuden laskukauden, jopa taantuman.

Kun sellainen taas tulee, tietäkäämme, että sen aiheuttaja on kaikkivoipa markkina.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?