Toimittaja: Minna Siilasvuo

Olen viime aikoina pohdiskellut tarvitsemista ja ansaitsemista. Uskon kaikille täysi-ikäisille kansalaisille maksettavaan kansalaispalkkaan. Uskon siihen siksi, että kaikille ei riitä työtä ja kaikilla ei ole kykyä työn tekemiseen.

Uskon lisäksi minulla on tietoa. Ei paljon, mutta jonkin verran.

Tiedän, että Suomessa – ainakaan vielä – ei viedä ihmisiä lopetettavaksi sen takia, että he ovat vanhoja, sairaita, työkyvyttömiä tai -haluttomia, kouluttamattomia, elämään kyllästyneitä tai joissakin tapauksissa jopa patalaiskoja. Ei, vaikka sanotaan, ettei maailma laiskoja elätä.

Kyllä elättää. Myös heitä, vaikka uskonkin, ettei heidän joukkonsa ole kovin suuri.

Mielestäni jokainen ihminen on vastikeettoman kansalaispalkan arvoinen. Juuri siksi, ettei työtä riitä kaikille. Monet yritykset tekevät parempaa tulosta kuin koskaan, ja niissä samoissa yrityksissä käydään enemmän yt-neuvotteluja kuin koskaan.

Koneet osaavat tehdä yhä useammat työt nopeammin, tarkemmin ja halvemmalla kuin ihmiset. Jonakin päivänä minunkin työni luultavasti hoitaa kone. Monissa isoissa toimituksissa kone käy jo nyt esimerkiksi lukijakirjeet läpi ennen kuin ihminen tekee lopullisen arvion niiden julkaisukelpoisuudesta.

Kansalaispalkka antaisi ihmisille vapauden valita. Jos joku tulee toimeen minimituloilla ja haluaa käyttää aikansa muuhun kuin ansiotyöhön, se suotakoon hänelle.

Jos taas ihminen haluaa palavasti töihin, mutta saa työtä vain päiväksi tai vaikka viikoksi, hän voisi ottaa sen vastaan pelkäämättä taloutensa romahtamista.

Tällä hetkellä työ on jakautunut epätasaisesti, ja se aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Kenen etu se on, että työlliset joutuvat rehkimään verenpaineensa pilviin ja työttömät joutuvat tanssimaan koko ajan veitsen terällä: pysynkö terveenä, kestääkö pesukone, uskallanko ostaa uudet kengät?

Kansalaispalkka pelastaisi meidät monesta pahasta. Lyhytaikaisenkin työn vastaanottaminen muuttuisi kannattavaksi. Osa-aikainen yrittäjyys tulisi mahdolliseksi. Vapaaehtoistyön houkuttelevuus lisääntyisi.

Millä tämä ylenpalttinen hyvyys sitten maksettaisiin? Ilmiselvästi jollakin, sillä työttömiä ei todellakaan viedä lopetettavaksi. Sen sijaan heitä nöyryytetään juoksuttamalla luukulta toiselle.

Sen voisi kyllä mieluusti lopettaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?