Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Täti-ihmisenä pöyristyn joskus klikkiotsikoista ja tunnen heti tarvetta oikoa vääryys. Asioiden laaja-alaisempi tarkastelu hillitsee intoani. Iso Paha Susi ei ehkä olekaan yksin syypää.

Kysymys sähkön siirtohinnoista kuumotti YLE:n vaalitentissä.

Näytelmän Pahis on helppo tunnistaa. Kasvoton Sähköyhtiö, joista torahampainen Caruna lienee ahneuden ultimatum.

Kansa huutaa johtajiensa säestämänä, ”ristiinnaulitse!”, eli sähköverkkoyhtiöt pitää kansallistaa tai saada julkiseen omistukseen. No, suurin osa maamme jakeluverkkoyhtiöistä on jo nyt kuntien omistuksessa. Julkisia hiuksia pystyyn nostattanut Caruna ja vähemmällä päässyt Elenia vastaavat nykyarvoiltaan miltei tulevaa hävittäjäkauppaa. Kansallistaminen nykylainsäädännön keinoin on absurdi ajatus.

Vuoden 2011 tapaninpäivän myrskyn aiheuttamat pitkät ja laajat sähkökatkot nostivat poliittisen kuohunnan, jonka seurauksena vuonna 2013 astui voimaan laki jakeluyhtiöiden toimitusvarmuudesta. Asiakas maksaa nyt päättäjien poliittisen tahdonilmauksen.

Toimitusvarmuus on yksi kansallisen turvallisuutemme peruspilareita. Jotta yhtiöt pystyvät vastaamaan lain velvoitteisiin, ne ovat joutuneet investoimaan verkkoihinsa korvaamalla ilmajohtoja maakaapeleilla. Tämä ei harvaanasutussa ja olosuhteiltaan haasteellisessa maassa ole halpaa. Lapissakin luonnonolosuhteet ja harva asujaimisto tuottavat enemmän kuin pientä päänvaivaa maakunnan jakeluverkkoyhtiöille.

Taajamissa maksumiehiä on reilummin, autioituvilla alueilla heitä löytyy yhä harvemmasta.

Mielensäpahoittajan herkkuotsikko huusi sähköyhtiöiden mieluummin katkaisevan viimeisestäkin mummonmökistä sähköt, ahneita kun ovat. Mummo säästää sähköä, tai hänen perikunnalle jättämässään mökkipahasessa on viimeksi kulutettu kilowatteja 20 vuotta sitten. Sanomatta jäi se, ettei laki anna yhtiöille tällaista oikeutta.

Poliitikot eivät muista, että sähkölaskussa on 20 prosenttia veroja. Sähköveron osuus on 2,5-kertaistunut kymmenen vuoden aikana.

Minua ketuttaa, jollen saa kännykkääni ladattua pitkän sähkökatkoksen vuoksi. Elämäni on kerrassaan sekaisin. Vaadin plakaatein ja iskulausein sähköyhtiöltä toimitusvarmuutta. Kukapa ei mielihyvin liittyisi joukkooni?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?