Toimittaja: Kari Kaulanen

Vaalit on käyty ja jälkipuintia riittänyt päivästä päivään. Kohta joka toiselta suomalaiselta on kysytty radiossa tai jossain muussa mediassa tulevasta hallituskokoonpanosta.

Hallituksen koostumuksen ratkaisevat kuitenkin eduskuntapuolueet, joten on aivan sama sille, mitä mieltä me äänestäjät asiasta olemme.

Viime viikon lehdessä ollut ennustukseni Lapin läpimenneistä osui puolueiden osalta kohdalleen. Ainoastaan perussuomalaisten edustajan nimen veikkasin väärin. Näin ehkä siksi, että en ollut paikkakunnalla silloin, kun Kaisa Juuso vieraili Pellossa enkä näin ollen tuntenut häntä riittävästi.

Suomalainen suhteellinen vaalitapa, jossa ehdokkaan saama äänimäärä suhteutetaan puolueen saamiin ääniin, osoitti jälleen kerran omituisuutensa.

Esimerkiksi varasijoille jääneistä Kalervo Björckbacka voitti Eeva-Maria Maijalan, vaikka sai vain puolet tämän äänimäärästä.

Toinen esimerkki lähempää. Tanja Joona sai 427 ääntä ja sijoittui Lapissa sijalle 27. Ari Södervallin äänimäärä oli 912 ja sijoitus 36.

Eniten suhteellisesta vaalitavasta kärsi Riikka Karppinen, joka sai toiseksi eniten lappilaisten ääniä heti Katri Kulmunin jälkeen ja kolmanneksi eniten vihreistä valtakunnallisestikin. Silti hän ei päässyt eduskuntaan eikä edes varalle. Alhaisin varasijalle vienyt äänimäärä oli noin 1 700.

Jussi Halla-Aho sijoittui Helsingin vaalipiirissä neljänneksi, vaikka sai yli kymmenen tuhatta ääntä enemmän kuin ykköseksi noussut Pekka Haavisto.

Joku on ehdottanut Oulun ja Lapin vaalipiirien yhdistämistä. Tällöin äänikynnys Lapissakin laskisi nykyisesta 10 000:sta. Se olisi ilmeisen hyvä ratkaisu edellyttäen, että Lappi säilyttäisi nykyisen paikkamääränsä.

Jos yhdistymiseen päädytään, se tapahtuu aikaisintaan vuonna 2023 valittavan eduskunnan aikana.

Itseäni ihmetyttää myös hylättyjen äänien määrä. Osa hylkäämisistä johtuu siitä, että numerot on huitaistu huolimattomasti niin, että niitä ei voi varmuudella tunnistaa. Osa taas siitä, että lippuun on vaivauduttu kirjoittamaan esimerkiksi Aku Ankka tai taiteilemaan kirkkovene.

Olen ollut aina sitä mieltä, että ellei äänestä, ei ole oikeutta myöskään arvostella päättäjiä. Sama koskee heitä, jotka ovat kertoneet kantansa akuankoilla ja kirkkoveneillä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?