Toimittaja: Kari Kaulanen

On jälleen se aika vuodesta, kun kunnat julkistavat edellisen vuoden tilinpäätöksiään. Mitä ne kertovat? Ainakin sen, että niin kunnat kuin vuodetkin ovat erilaisia.

Puhtaasta uteliaisuudesta silmäilin muutaman kunnan vuoden 2018 tilinpäätöstä lähinnä tuloksen ja ehkä joidenkin siihen johtaneiden asioiden osalta.

Ylitornion kunnanhallitus ei ole vielä käsitellyt tilinpäätöstä.

Pellon tulos oli noin 0,5 miljoonaa euroa alijäämäinen. Hyvää siinä oli se, että tulos oli ennakoitua parempi, huonoa taas se, että verotulot jäivät arvioitua pienemmiksi.

Kolarin tilinpäätös oli 1,16 miljoonan euron verran plussalla, kun talousarvio oli vain niukasti ylijäämäinen. Verotulot toteutuivat peräti 0,68 miljoonaa talousarviota suurempina. Lainoja lyhennettiin lähes miljoonalla. Tuloksen jälkeen Kolarin taseessa on yli 13 miljoonaa euroa ylijäämää.

Toinen matkailukunta, Kittilä, on siinä suhteessa hyvässä asemassa, että kaivos on riittävän kaukana matkailualueesta. Verotulot pienenivät edellisvuodesta, mutta olivat talousarviota suuremmat. Tilikauden ylijäämä oli lähes 1,7 miljoonaa, minkä jälkeen taseessa on ylijäämää noin 14,5 miljoonaa. Kittilän kunnalle tontinmyyntituloilla on edelleen iso merkitys.

Entä matkailukunta Inari ja kaivoskuntana paremmin tunnettu Sodankylä? Inarin tilinpäätös oli 1,6 miljoonaa euroa plussalla ja Sodankylän vastaavasti saman verran miinuksella. Mainittakoon, että Sodankylä investoi vuonna 2018 yli kuudella miljoonalla.

Kuten sanottua, kunnat ovat erilaisia. Se noista luvuista kuitenkin selviää, että matkailukunnille vuosi 2018 oli hyvä.

Ne kunnat, joissa ei ole sen enempää matkailu- kuin muutakaan isoa teollisuutta, esimerkiksi kaivosta, joutuvat miettimään selviytymisstrategiaa vuodesta toiseen. Ellei tuloja pystytä lisäämään, on karsittava kuluja, jotta tarvittavat palvelut pystytään järjestämään.

Yksi keino ovat kuntaliitokset. Miltä kuulostaisi suurkunta Ylitornio–Pello–Kolari? Varmasti kauhealta, mutta se voi silti olla totta hamassa tulevaisuudessa.

Sitä ajankohtaisempi on yhteistyö, jota ollaan virittelemässä mainittujen kuntien ja myös Övertorneån välille. Sain siitä esimakua Kolarin kunnan vastaanotossa, jossa keskuksenhoitaja vastasi tulevaan puheluun: ”Pellon kunta”.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?